poniedziałek, 14 września 2015

Kotlety mięsno - kalafiorowe

Tradycyjne mielone można urozmaicić na rożne sposoby. Bardzo lubię kalafior, więc jego dodatek jest wszędzie mile widziany. Dzisiaj proponuję połączenia kalafiora z mięsem mielonym, co zaowocuje wspaniałymi kotlecikami, które można upiec lub usmażyć. U mnie były w dwóch wersjach i przyznam, że  smakują doskonale. Podane z sosem jogurtowo koperkowym.






SKŁADNIKI:
  • 80 dag mięsa zmielonego wieprzowego lub drobiowego ( u mnie mieszane)
  • 1 kalafior
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kaszy mannej
  • sol, pieprz do smaku
  • opcjonalnie bułka tarta

Na sos:

  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • pół pęczka koperku
  • odrobina soli , pieprzu
  • ząbek czosnku ( jeśli lubimy)


WYKONANIE:

Kalafior płuczemy, obieramy na różyczki i gotujemy ok. 15 min. Powinien być lekko miękki. Studzimy.



Mięso wkładamy do miski. Kalafior rozdrabniamy. Można tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem.
dodajemy do mięsa.





Dodajemy jajka, kaszę , sól , pieprz i wyrabiamy masę.



Formujemy kotleciki. Jeśli do pieczenia układamy od razu w naczyniu żaroodpornym.


Jeśli bedziemy smażyć układamy na deseczce. Przed smażeniem można obtoczyć w tartej bułce.



Smażymy na rozgrzanym oleju, na małym ogniu lub pieczemy w temperaturze 200 stopni, przekryte folią aluminiową  ok. 30 min. Następnie odkrywamy i podpiekamy z góry ok. 10 min.

W międzyczasie przegotowujemy sos jogurtowy. Łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Koperek siekamy drobno i dodajemy do sosu.

 Kotleciki smażone lub pieczone podajemy z sosem jogurtowym ziemniakami lub innymi dodatkami.
















SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz