piątek, 25 września 2015

Snikers

Dzisiaj Snikers moje ulubione ciasto. Masa orzechowa, kajmakowa i miodowe placki. Polecam przepis.



SKŁADNIKI

  • ok.600 g mąki
  •  3-4 łyżki miodu
  •  2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 30 dag orzechów włoskich
  • 10 dag margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru

Masa budyniowa:

  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 litra mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kostka margaryny
Masa kajmakowa:


  • puszka mleka skondensowanego słodzonego lub  gotowa masa kajmakowa . przyznam ,że  wolę mleko, ponieważ jest mniej słodkie od masy.

WYKONANIE:

 Mleko skondensowane gotujemy 2-3 godziny w wodzie.

Na początek masa orzechowa. W garnuszku rozpuszczamy margarynę miód, cukier i dodajemy lekko posiekane orzechy. przez moment gotujemy i odstawiamy do ostudzenia.

Następnie mąkę przesiewamy , łączymy z sodą i pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części.

Ciast rozwałkowujemy i wykładamy na dużą kwadratową lub prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Dwa ciasta pieczemy  w 180 stopniach ok 30-35 min.

Trzecie ciasto będzie z masą orzechową i również pieczemy w takiej samej temperaturze tylko trochę dłużej ok 40 min.

Ciasta się studzą , a my przygotowujemy krem budyniowy. Budyń z cukrem mieszamy w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Wlewamy do gotującego się mleka budyń, mieszamy, by nie powstały grudki. Ostudzony budyń ucieramy z margaryną.

Przekładamy ciasto. Na pierwszą część nakładamy masę budyniową i przykrywamy drugim ciastem.

Na to wykładamy masę , która powstała z mleka skondensowanego.

Wierzch snikersa , to ciasto  z orzechami.
 Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, by dobrze stężała masa.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz