Pomysł na ciasto własny, ale powstał na bazie połączenia różnych przepisów. W rezultacie wyszło pyszne, winne ciasto wiśniowe.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- biszkopt jasny, przepis dowolny.
Masa:
- pół kilograma wiśni drylowanych ( świeże lub mrożone)
- trzy kisiele wiśniowe słodzone
- jedna galaraetka wiśniowa
- 750 mil soku wiśniowego
- poł kostki masła
WYKONANIE:
Sok gotujemy odlewając pół szklanki do wymieszania kisieli. Dodajemy do wrzątku, mieszamy. Do gorącego dodajemy szklankę zmiksowanych wiśni. Całość rozdzielamy na połowę. Do jednej części dodajemy masło i miksujemy z gorącą masą.
Upieczony biszkopt przekroić na pół. Dodać masę bez masła, na wierzch masa z masłem. Na to wiśnie oraz galaretka. Ostudzić w lodówce.
SMACZNEGO