piątek, 31 stycznia 2014

Ciasto kawowe z wiśniami i malinami

Kolejny weekend i znowu ciasto, niestety nie moge się oprzeć  sugestiom rodziny. Zresztą sama też chętnie sięgam po wypróbowany już przepis. Tym razem ciasto z masą, wiśniami i malinami  z nalewki (także tylko dla dorosłych).


Czego potrzebujemy:
Ciasto:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kawowa: 
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie
  • 1/2 szklanki kawy cappuccino czekoladowe
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • słoiczek wiśni i malin ( ja dałam z nalewki) , oczywiście mogą to być wiśnie z konfitur.

Wykonanie.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, na koniec dodajemy przesianą mąkę , kakao i proszek do pieczenia, na koniec olej, wymieszać. Pieczemy 25 min w ok 180 C. Biszkopt ostudzić.



Przygotowujemy masę:
Ugotować budyń na dwóch szklankach mleka, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i kawą cappuccino, dodawać  ostudzony budyń, ucierać.



Biszkopt przekroić na trzy,każdą część smarujemy masą i układamy wiśnie, i maliny ( oczywiście mogą być same wiśnie). Trochę masy i wiśni zostawiamy na wierzch ciasta. Można posypać kakao lub  startą czekoladą.



SMACZNEGO

czwartek, 30 stycznia 2014

Domowa szyneczka z szynkowara

Obiecałam ,że wędliny z własnego wyrobu zagoszczą w moim domu , co też czynię. Wczoraj Mielonka domowa, bardzo smaczna. wcześniej podawałam przepis na Białą kiełbasę , również się sprawdziła. Wczoraj powstał  wyrób z karkówki i filetu z indyka, w rezultacie mieszanka mięs dała smaczną szyneczkę.
Tutaj również wyrób jeszcze na święta Kiełbasa wiejska

Wygląda smakowicie i tak jest w rzeczywistości

Czego potrzebujemy:

  • ok 50 dag  filetu z indyka
  • ok. 50 karkówki
  • sól peklowana ok 15 g
  • pieprz łyżeczka 
  • przyprawa do indyka  lub jak wolimy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • majeranek 1 łyżeczka
  • 1 szklanka wody

Wykonanie:


 Wykonanie.
 Do miski dodajemy pokrojone w duże kawałki mięso




Następnie dodajemy sól, żelatynę wodę i przyprawy. Wszystko musimy długo mieszać,aż woda połączy się i będzie kleista masa.

Mięso układamy w woreczku i  w szynkowarze, dobrze ugniatamy, tak by nie było pustych przestrzeni. Zamykamy , dociskając.  Szynkowar do lodówki na ok. 10 godz. Tak podają przepisy. Ja tym razem również  dałam na trzy godziny i po tym czasie do garnka z wodą, gotować tak w 90 stopniach ok 2 godziny. Po tym czasie ochłodzić zimną wodą i wstawić do lodówki. U mnie ok 5 godzin. I już można smakować.



SMACZNEGO 

środa, 29 stycznia 2014

Wędliny domowe-mielonka

Zaczęłam doceniać, szynkowar , który od roku stał w szafce. Jednak inspiracja z waszych blogów sprawiła, że dzisiaj powstał domowy wyrób. Mielonka. Pyszna, zdrowa, dlatego już mam plan na następne wyroby.
Najważniejsze,że można tworzyć przeróżne wędliny i z rożnych mięs.



Czego potrzebujemy:

  • 70 dag mięsa mielonego ( u mnie łopatka)
  • 30-40 dag filet z indyka ( może być filet z kurczak)
  • sól peklowana 15 gr
  • można dodać inną przyprawę ( próbujemy jak nam odpowiada do smaku)
  • pieprzu, tak ok pół łyżeczki
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 szklanki wody
Wykonanie.
 Do miski dodajemy mięso mielone do tego, pokrojony w dużą kostkę filet.
Tu jeszcze w całości


Filet z indyka



 Następnie dodajemy sól, żelatynę wodę i wyciśnięte dwa ząbki czosnku. Pozostały czosnek dodajemy w całości, Wszystko musimy długo mieszać,aż powstanie kleista masa.

Tak wygląda po wymieszaniu

Mięso układamy w woreczku i  w szynkowarze, dobrze ugniatamy. Zamykamy , dociskając.  Szynkowar do lodówki na ok. 10 godz. Tak podają przepisy. Ja dałam na trzy godziny i po tym czasie do garnka z wodą, gotować tak w 90 stopniach ok 2 godziny. Po tym czasie ochłodzić zimną wodą i wstawić do lodówki. U mnie ok 5 godzin. I już można smakować.



Moje wiejskie wyroby znajdziecie również tutaj:Kiełbasa wiejska,  Kiełbasa biała  oraz Domowa szyneczka z szynkowara

SMACZNEGO

wtorek, 28 stycznia 2014

Tradycyjne flaczki wołowe


Flaczki to jedno z dań, które od dawna gości w naszych kuchniach. Syte, pożywne , jednogarnkowe danie, zaspokaja głód i apetyt. Czy lubicie flaczki? Ja tak. Jest kilka wersji ich przygotowania. Podaję ten tradycyjny.




Czego potrzebujemy:
  • 1 kg  suchych mrożonych flaków wołowych.
  • korpus z indyka, 
  • 25 dag. szponder wołowy
  • włoszczyzna
  • przyprawa do flaków
  • sól pieprz
  • majeranek
Wykonanie:

Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą, spory garnek ok 4-5 l. Gotujemy, zbieramy szum, wrzucamy warzywa i gotujemy na małym ogniu.

Flaczki zalewamy wodą po  zagotowaniu, odlewamy wodę kilka razy do momentu ,aż zniknie nieprzyjemny zapach. Ugotowane do miękkości flaki dodamy do rosołu, z którego wyjmujemy warzywa , mięso.

Marchewkę kroimy w plastry /kostkę dodajemy do rosołu. Doprawiamy przyprawą solą, pieprzem.na koniec wsypujemy majeranek.

Jeśli preferujemy gęste zupy, to robimy zasmażkę i rozprowadzamy wywarem.


.




SMACZNEGO




Kiełbasa domowa- biała

Warto od czasu, do czasu poświęcić trochę czasu , by wyprodukować własne wędliny. Jesteśmy pewni ,że są zdrowe, bez konserwantów, a w dzisiejszej dobie, to raczej unikatowe.
Moja kiełbasa powstała dziś, jest jeszcze ciepła.



Gotowa  do jedzenia


  Czego potrzebujemy:

  • 1 kg.  łopatki 
  • 30 dag karkówki
  • 30 dag piersi indyka
  • 25 dag słoniny ze skórką
  • 30 g soli
  • 2 łyżeczki pieprzu ( można mniej)
  • łyżka majeranku
  • 4 ząbki czosnku 
  •  ok szklanki wody z ugotowanych skórek
Wykonanie:
Łopatkę mielimy na siatce o grubości oczka 10 . ( rzadka). Pierś i karkówkę mielimy na jeszcze rzadszej siatce,  grubość  oczka  8. Ugotowane skórki przekręcamy na siatce  o grubości 3, tak samo słoninę.
Wszystko dokładnie wyrabiamy, wlewamy wodę ze skórek, masa lepi się do rak , dodajemy  wszystkie przyprawy. Czosnek wyciśnięty zmieszany z solą. Ponownie dobrze wyrabiamy.

Tak przygotowaną masę odkłady na ok 2 -3 godz  do lodówki.  Po tym czasie napełniamy jelita wieprzowe, lub możemy zawekować , jest również pyszne. 


tak wygląda na surowo


Kiełbasa w słoiku , gotowana ok. 30 min


Kiełbasę wrzucamy  do wody ok. 90 stopni  i tak gotujemy ok 1 godz. Nie dopuszczamy do wrzenia.




Tutaj przepis na: Kiełbasa wiejska wędzona



Urodzinowy tydzień bloga- popularne przepisy !!!!

W sobotę minął tydzień od założenia bloga. Mogę powiedzieć ,że był pracowity.
Dziękuje za odwiedziny w ciągu tygodnia było ich ok.  6000, nie wiem czy to dożo , patrząc na niektórych rekordzistów.  Cieszę się z tego ,że mogę dzielić się swoimi przepisami, a jednocześnie poznawać ciekawe przepisy na innych blogach.

Podsumowując podaję najpopularniejsze przepisy z tego pierwszego  tygodnia,które miały powyżej 100 wyświetleń.

Ciasto bananowe









Metrowiec makowo- owocowy


Ciasto bez pieczenia








Tort,który zachwyci                 











Torcik tiramisu










Zarabiaj w prosty sposób

poniedziałek, 27 stycznia 2014

Pyszne szarlotki

Podaję link do ciast z mojego drugiego bloga- Szarlotki:


 Szarlotka








Szarlotka z bitą śmietaną








Ciasto jabłkowe











Szarlotka z pysznym ciastem


Kluski leniwe z kiszoną kapustą


Ostatnio i pierogowo i kluskowo w mojej kuchni. Dzisiaj serwuję kluski leniwe. Receptura stara , znana od lat. Kiedy zostają  ziemniaki  i nie wiemy , co z nimi zrobić, to możemy zaserwować kopytka lub kluski.




Czego potrzebujemy:

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 05. kg twarogu
  • mąka pszenna
  • 3 jajka
Wykonanie:

Ziemniaki i ser przekręcamy przez maszynkę lub wyciskamy praską, do tego dodajemy jajka i mąki ile zajmie. Ciasto powinno być miękkie , ale nie może się kleić się  do rąk.

Tak wygląda po wyrobieniu
  Podsypujemy mąką ziemniaczaną, robimy wałek i kroimy kluski.




Wrzucamy do osolonej wrzącej wody , mieszamy , jak wypłyną, gotujemy ok 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.Możemy podawać  z podsmażoną , cebulką tartą bułką lub na składko. 
Do swoich zaserwowałam jeszcze surówkę z kiszonej kapusty.






SMACZNEGO


Zarabiaj w prosty sposób

niedziela, 26 stycznia 2014

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

W mojej kuchni kasze i pierogi. jedne już opublikowałam, ale przy okazji robienia ruskich , powstały również z kaszą gryczaną, twarogiem , na słodko. Link do ciasta ciasto do pirogów .
 Polecam warto wypróbować.

dania jarskie
Efekt po ugotowaniu

Czego potrzebujemy:

Link : ciasto na pierogi

Farsz: 

  • 2 szklanki kaszy gryczanej( może buc z woreczka)
  • 1/2 kg sera
  • ok szklanka cukru ( tu według smaku)
  • mięta suszona lub świeża
  • pół łyżeczki cynamonu
  • cukier waniliowy

  Wykonanie:

Kaszę uprażyć  z czterema  szklankami wody. Po ostudzeniu dodać  przekręcony przez maszynkę ser            ( może być ten śmietankowy , wtedy dodajemy od razu). Dodajemy resztę składników , wyrabiamy. Jeśli chcemy słodsze dodajemy więcej cukru.

Lepimy pierogi, można wyciskarką do pierogów . Zrobiłam kilka, ale przeszłam na ręczne. Wokół zlepionego pieroga robimy falbankę, składając jeszcze raz.

Falbanka wokół pieroga 



dania jarskie

sobota, 25 stycznia 2014

Kaszak, gryczak, a może jeszcze inaczej?

Upiekłam dzisiaj  ciasto, które jest bardzo popularne w powiecie biłgorajskim.Może znacie inna nazwę? Przepis dostałam od znajomej. Postanowiłam wypróbować. Podstawą ciasta jest kasza  gryczana i ser oraz lane drożdżowe ciasto. Już pisałam o kaszach ,że są bardzo zdrowe więc wprowadzam do naszej diety więcej kasz.




Czego potrzebujemy:
Na ciasto
  • 1/2 kg maki
  • 5 dag drożdży 
  • pół kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
Na farsz:
  • 1/2 kg twarogu
  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 4 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • liście mięty , mogą być suszone (sporo) chodzi o smak i aromat
  • pół szklanki gęstej śmietany ( można jogurt)
Najlepiej kaszę  ugotować wcześniej  ( proporcja 1 szklanka kaszy dwie wody)
Przygotowujemy  ciasto:

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i łyżką mleka, odstawiamy do wyrośnięcia.

Masło roztapiamy ostudzamy. Do mąki dodajemy, jajka, cukier, roztopione masło , mleko, cukier waniliowy. Ucieramy wszystko na koniec dodajemy drożdże, mieszamy. Ciasto powinno mieć płynna konsystencję , laną jak na biszkopt ( moje było trochę za gęste , dlatego dodajemy więcej  mleka jeśli widzimy, że jest gęste. Ciasto nie wyrabiamy jak prawdziwe drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia.



Ciasto rośnie , a my w tym czasie przygotowujemy farsz

Kaszę łączymy z twarogiem , lepiej przekręconym przez maszynkę, dodajemy roztopione masło i wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy.


Przygotowujemy podłużne dwie foremki , keksówki długie. Smarujemy tłuszczem. Na spód wylewamy 1/4 ciasta , na to 1/4 masy, na górę wlewamy następną  1/4 ciasta. Tak samo robimy z drugą keksówką.




Pieczemy 1 godz w 200C . Po wyjęciu  czekamy, aż chwilę ostygnie. Wyrzucamy z foremki na podkładkę. Chodzi o to ,żeby góra ciasta, trochę się wgniotła.
Gotowe.


Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak z kiszonej kapusty to zupa rozgrzewająca, w sam raz na mroźne zimowe powietrze. Podaję przepis na mój kapuśniak.



Czego potrzebujemy:
  • 1 słoik kiszonej kapusty ( najlepiej własny wyrób z marchewką)
  • 30 dag boczku
  • 3-4 ziemniaki 
  • wywar mięsno -warzywny
  • 1 cebula

Wykonanie:

Do wywaru dodajemy np. dwa udka, lub inne mięso, gotujemy z marchewką, ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Mięso wyjmujemy marchewkę również,  dodajemy kapustę i gotujemy do miękkości. . Marchewkę możemy później zetrzeć.


Na patelni podsmażmy boczek potrojony w kostkę i cebulkę. Dodajemy do kapuśniaku. Solimy , pieprzymy do smaku.




Ruskie pierogi, czy na pewno?

Pierogi ruskie, nazwa nieco myląca, bo tak naprawdę, jest to  tradycyjna polska potrawa. Czy na pewno? Wszyscy je uwielbiamy, ale warto wyjaśnić ich pochodzenie. Poszperałam trochę w Internecie i na pewno potrawa jest polska . Bardzo dobrze wyjaśnia to  dr Maciej Malinowski na stronie http://obcyjezykpolski.strefa.pl/
Krótko nawiązując do wypowiedzi profesora, nazwa ruskie,  wywodzi się z Rusi Czerwonej  ( Grody Czerwieńskie , a przymiotnik ruski oznaczał  wtedy- pochodzący z byłych kresów wschodnich.
Tak więc przepis na  pierogi z nadzieniem ziemniaczano - mięsnym, powstał na kresach wschodnich i zagościł na  stałe w naszym menu. Kto chciałbym więcej poczytać na temat etymologii słowa ruskie , odsyłam do w/w  strony.
 A u mnie dzisiaj przepis na moje pierogi ruskie, bowiem smak farszu , zależy od proporcji  jakie zastosujemy. Podobno te, które robię są pyszne , tak twierdzą ci , którzy je  jedzą.


Czego potrzebujemy:

Ciasto robimy z 1 kg. maki , oczywiście można więcej, 2 łyżki oleju, 3 jajka ( jedno całe 2 żółtka), 1 szklanka gorącego mleka i jeśli mało to podlewamy ciepłą wodą. Łączymy składniki , dobrze wyrabiamy, ciasto powinno być szkliste, łatwo poddające się obróbce.

tak wygląda po wyrobieniu

Na farsz do pierogów potrzebujemy 1/2 kg sera, 2 kg ziemniaków. Dodam ,że przewaga ziemniaków, sprawia ,że farsz jest smaczniejszy. Do tego podduszamy dwie cebule, tylko lekko zeszklić, na sporej ilości oleju lub margaryny. Chodzi o to, by tłuszcz dobrze nasączył farsz. Wyrabiamy dodając sól i pieprz do smaku.
 Nie przyprawiamy żadną inna przyprawą. Zapewniam ,że pierogi ruskie , to tylko sól i pieprz,każda inna przyprawa zmienia ich smak. czasami do farszu dodaję drobne kawałki podsmażonego boczku , też powstaje bardzo dobry farsz.

Wałkujemy na okrągły placek , jak mamy przyrząd do pierogów to używamy do wyciskania i robienia pierogów , lub tradycyjnie: szklanka i nasze sprawne ręce.

Ja lepię sama , chociaż przyrząd,  do pierogów, próbowałam, jednak przyznam,że lepiej wychodzi mi moja manufaktura.
Jeszcze przed gotowaniem



Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, nie sklejają się. Wyjmujemy , gdy wypłyną na wierzch, można chwilę pogotować

Już gotowe

  


Polecam również : Pierogi z kapustą i grzybami