Taka galareta na pewno jest dietetyczna i zdrowa , nie ma w niej żadnych tłustych kawałków. A przecież o to chodzi wszystkim , którzy liczą kalorie lub unikają tłustych potraw.
SKŁADNIKI:
WYKONANIE:
Udźce z indyka płuczemy i zalewamy zimną wodą tak, by przykryć mięso .
Mięso zagotowujemy, zbieramy szum. Dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy
Gotujemy rosół, pod koniec dodajemy lubczyk , sól, pieprz.
Ugotowane mięso wyjmujemy i studzimy.Oddzielamy od kości, kroimy drobno.
Na dnie małych salaterek lub szklaneczek układamy pokrojoną marchewkę, wsypujemy groszek. Dodajemy mięso.
Rosół przecedzamy, podgrzewamy, doprawiamy do smaku. W szklance rosołu rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do reszty.
Tak przygotowanym rosołem zalewamy ostrożnie zawartość salaterek i wstawiamy do lodówki, aż stężeje.
Przed podaniem wykładamy na półmisek i ozdabiamy.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI:
- 2 golonki indycze
- pęczek włoszczyzny
- mały pęczek lubczyku
- pół puszki zielonego groszku
- sól, pieprz do smaku
- 4 łyżeczki żelatyny
- liść laurowy, ziele angielskie, kilka listków selera naciowego
- opcjonalnie czosnek , jeśli lubimy
WYKONANIE:
Udźce z indyka płuczemy i zalewamy zimną wodą tak, by przykryć mięso .
Mięso zagotowujemy, zbieramy szum. Dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy
Gotujemy rosół, pod koniec dodajemy lubczyk , sól, pieprz.
Ugotowane mięso wyjmujemy i studzimy.Oddzielamy od kości, kroimy drobno.
Na dnie małych salaterek lub szklaneczek układamy pokrojoną marchewkę, wsypujemy groszek. Dodajemy mięso.
Rosół przecedzamy, podgrzewamy, doprawiamy do smaku. W szklance rosołu rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do reszty.
Tak przygotowanym rosołem zalewamy ostrożnie zawartość salaterek i wstawiamy do lodówki, aż stężeje.
Przed podaniem wykładamy na półmisek i ozdabiamy.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.