Oprócz sałatek i innych przekąsek na Sylwestra nie powinno zabraknąć dobrego ciasta. Moja propozycja to Snikers. Pyszne miodowo - orzechowe ciasto w słodkim karmelu. Jak szaleć to szaleć!
SKŁADNIKI
Masa budyniowa:
Mleko skondensowane gotujemy 2-3 godziny w wodzie.
Na początek masa orzechowa. W garnuszku rozpuszczamy margarynę miód, cukier i dodajemy lekko posiekane orzechy. przez moment gotujemy i odstawiamy do ostudzenia.
Następnie mąkę przesiewamy , łączymy z sodą i pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części.
Ciast rozwałkowujemy i wykładamy na dużą kwadratową lub prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Dwa ciasta pieczemy w 180 stopniach ok 30-35 min.
Trzecie ciasto będzie z masą orzechową i również pieczemy w takiej samej temperaturze tylko trochę dłużej ok 40 min.
Ciasta się studzą , a my przygotowujemy krem budyniowy. Budyń z cukrem mieszamy w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Wlewamy do gotującego się mleka budyń, mieszamy, by nie powstały grudki. Ostudzony budyń ucieramy z margaryną.
Przekładamy ciasto. Na pierwszą część nakładamy masę budyniową i przykrywamy drugim ciastem.
Na to wykładamy masę , która powstała z mleka skondensowanego.
Wierzch snikersa , to ciasto z orzechami.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, by dobrze stężała masa.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
- ok.600 g mąki
- 3-4 łyżki miodu
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 30 dag orzechów włoskich
- 10 dag margaryny
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru
Masa budyniowa:
- 2 budynie waniliowe
- 1/2 litra mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 kostka margaryny
Masa kajmakowa:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego.
Mleko skondensowane gotujemy 2-3 godziny w wodzie.
Na początek masa orzechowa. W garnuszku rozpuszczamy margarynę miód, cukier i dodajemy lekko posiekane orzechy. przez moment gotujemy i odstawiamy do ostudzenia.
Następnie mąkę przesiewamy , łączymy z sodą i pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części.
Ciast rozwałkowujemy i wykładamy na dużą kwadratową lub prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Dwa ciasta pieczemy w 180 stopniach ok 30-35 min.
Trzecie ciasto będzie z masą orzechową i również pieczemy w takiej samej temperaturze tylko trochę dłużej ok 40 min.
Ciasta się studzą , a my przygotowujemy krem budyniowy. Budyń z cukrem mieszamy w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Wlewamy do gotującego się mleka budyń, mieszamy, by nie powstały grudki. Ostudzony budyń ucieramy z margaryną.
Przekładamy ciasto. Na pierwszą część nakładamy masę budyniową i przykrywamy drugim ciastem.
Na to wykładamy masę , która powstała z mleka skondensowanego.
Wierzch snikersa , to ciasto z orzechami.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, by dobrze stężała masa.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.