wtorek, 15 grudnia 2020

Pierniczki świąteczne.

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia  bez pierniczków. I na pewno nie chodzi o jedzenie, ale o klimat, zapach, wspomnienia.  Chociaż trzeba przyznać, że smak pierniczków również jest niezapomniany. W tej wersji podaję przepis na pierniki, które mogą poleżeć dość długo, ponieważ wtedy miękną i są najlepsze.






SKŁADNIKI
  • 1/2 kilograma mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  •  125 g. masła
  • 4 łyżki miodu (np. lipowy)
  • 1 przyprawa do piernika.
WYKONANIE

Miód, masło, cukier, przyprawę do pierników podgrzewamy do rozpuszczenia składników, nie gotujemy. Studzimy.
 Mąkę przesiewamy, mieszamy z sodą i solą.  Robimy dołek, wlewamy ostudzone składniki dodajemy jajko i wyrabiamy cisto. Powinno być szkliste. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Można na dłużej. 

Po wyjęciu odcinamy po kawałku, wyrabiamy, by lekko zmiękło i rozwałkowujemy na cienki 2-3 milimetrowy placek. Wycinamy foremkami pierniczki.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 10 min. 

Dekorujemy w dowolny sposób. U mnie lukier biały.









SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

niedziela, 8 listopada 2020

Szarlotka z budyniem

Szarlotka w każdym wydaniu jest ciastem, które zaspokaja podniebienia wielu smakoszy. Dzisiaj wersja z dodatkiem budyniu, bardzo delikatne i lekkie ciasto, pyszne jabłka i budyń, który wszystko łączy. Serdecznie polecam.  





SKŁADNIKI

Ciasto
2,5 szklanki mąki tortowej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 masło
1 jajko
1/2 szklanki cukru pudru

Mąkę mieszamy z proszkiem i cukrem pudrem, siekamy z masłem, dodajemy jajko i szybko zagniatamy. Dzielimy na dwie części wkładamy do zamrażarki.


Nadzienie

1,5 kg jabłek ( najlepsza szara reneta)
1 łyżeczka cynamonu
1 budyń śmietankowy
mleko , cukier tyle ile na opakowaniu budyniu.

Jabłka obieramy kroimy w plastry, wrzucamy do garnka. Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Jabłka powinny zmięknąć. Dodajemy cynamon, mieszamy.

Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Przygotowujemy blaszkę średniej wielkości. Wykładamy papierem. Ścieramy jedną część ciasta, lekko dociskamy na blaszce. Na ciasto wykładamy jabłka, Na jabłka budyń, Na wierzchu ścieramy drugą część ciasta.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 min w temperaturze 180 stopni.


 



              



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

piątek, 20 marca 2020

Pyszne domowe bułeczki

Nie wychodzimy z domu, więc do głowy przychodzą rożne pomysły. U mnie domowe bułeczki z mąki pełnoziarnistej i orkiszowej. Pyszności! Polecam wszystkim, którzy cenią sobie domowe pieczywo.
















SKŁADNIKI :

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej np. Lubella
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  •  3 łyżki oliwy 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g. drożdży świeżych 
  • jeden i pół szklanka mleka
WYKONANIE:


Z drożdży przygotować rozczyn ( 1/4 szklanki mleka, łyżeczka mąki odrobinę cukru i soli -wymieszać. Czekać  aż urośnie.

Wszystkie pozostałe składniki połączyć, dodać rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat rozwałkować na grubość 4-5 cm. Dużą szklanką wyciskać bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. 



Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. Można posmarować białkiem i posypać, np. słonecznikiem, siemieniem lnianym.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min. 




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

Pizzerinki-mini pizze

Wspaniała przekąska na każdą okazję. Mini pizze czyli pizzerinki. Może trochę więcej z nimi zachodu, ale warto. Może  w tym trudnym okresie kwarantanny macie  więcej czasu na domowe pichcenie, bo ja zdecydowane tak.





SKŁADNIKI

Ciasto

  • 0,5 kg mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka soli

Rozczyn

  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżeczki mąki
  • ok 1/2 szklanki wody

Sos pomidorowy

  • 1 koncentrat pomidorowy mały
  • 2-3  łyżki wody
  • 2 łyżki oliwy 
  • 3 małe ząbki czosnku
  • zioła typu oregano, bazylia

Wszystko mieszamy ze sobą, czosnek przepuszczamy przez praskę.

Dodatki

Tutaj pełna swoboda u mnie pieczarki, cebula , ser, salami, kukurydza, tuńczyk z puszki. Wtedy robimy różne kombinacje.

WYKONANIE

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier mąkę. Mieszamy i odstawiamy, by drożdże urosły.

 Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki, łączymy z pozostałymi składnikami  i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest klejące, należy podsypać mąką.

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

Następnie blat podsypujemy mąką rozwałkowujemy ciasto na 2-3 milimetry.  Wycinamy szeroką szklanką. U mnie taka do drinków.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy sosem. Układamy np, tuńczyk kukurydza, starty ser. Z takiej porcji wychodzi trzy duże blaszki pizzerinek, więc możemy robić rożne wersje. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

niedziela, 16 lutego 2020

Sernik z karmelem

Taki karmelowy sernik do sobotnio-niedzielnej kawki, na pewno poprawi nam humor i złagodzi smak niesłodzonej kawy. Ja takową piję i zawsze lubię do niej coś słodkiego.
Sernik z karmelem i orzechami to również doskonały deser dla wszystkich koneserów serników.




SKŁADNIKI

  • 1 kg sera może być z wiaderka
  • 5 jajek
  • 3/4 szklani cukru pudru
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  •  200 ml. śmietanki 30 %
  • Skórka otarta z jednej pomarańczy i cytryny
  • 50 g. masła
Na spód ciasta:
  •  Ciastka herbatniki - jedna duża paczka
  • 50 gram masła 
Góra sernika
  • Karmel gotowy lub z mleka skondensowanego, wtedy gotujemy puszkę z mlekiem 2 godziny.
  • 2 dag orzechów włoskich posiekanych w większe kawałki


WYKONANIE

Herbatniki kruszymy, można blenderem. Następnie dobrze ugniatamy z masłem. Wykładamy na tortownicę (średnią). Wkładamy do lodówki.

Wszystkie składniki łączymy z serem, w tym roztopione masło, delikatnie mieszamy- nie za długo, by nie napowietrzyć sernik. na tym polega łatwość zrobienia tego sernika. Nie oddzielamy białek itp. Ciasto pięknie rośnie.
Wylewamy na blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 1 godz. Po upieczeniu uchylamy drzwi i zostawiamy aż się ostudzi.

Po wierzchu smarujemy połową masy karmelowej i posypujemy podprażonymi orzechami.
Pozostałą masę wstawiamy do lodówki. na pewno przyda się do posmarowania wafla.







SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

sobota, 15 lutego 2020

Zupa tajska

Zawsze jest czas, by zacząć coś nowego w  w swojej kuchni. Taką nowością u mnie będzie zupa tajska. Rozsmakowaliśmy się w niej, więc na pewno zagości często  na moim stole. Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie wypróbowali kuchni wschodniej. Zacznijcie od zupy tajskiej.



SKŁADNIKI


  • 1,5 litra bulionu ( u mnie mięsny)
  • Pierś z kurczaka -duża
  • Puszka mleka kokosowego
  • Pomidory w puszce
  • Kilka pieczarek lub grzybki mun
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 małe papryczki chili
  • kawałek imbiru (  wielkości małego palca)
  • 1 łyżka mielonej trawy cytrynowej
  • Czerwona pasta curry - u mnie 3 łyżki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Sok z połowy limonki
  • sól, pieprz, papryka ostra- jeśli lubimy pikantną
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Dodatkowo makaron ryżowy gruby
Natka lub szczypiorek do posypania


WYKONANIE

Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę obsmażamy na oleju.Wyjmujemy i odkładamy do miseczki. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Bo bulionu dodajemy imbir,  posiekane chili, sos sojowy i rybny, pastę curry, starty imbir, trawę cytrynową, pomidory z puszki i chwilę gotujemy ok. 15 min. Wrzucamy kurczaka, gotujemy jeszcze jeszcze ok. 10 min, żeby się nie rozgotował. Wlewamy mleko kokosowe. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą. Wyciskamy odrobinę soku z limonki. Na koniec wyciskamy czosnek.
Podajemy z makaronem ryżowym.

Można posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.