poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Tort a,la "Leśny mech"

 Torcik powstał na specjalną okazję 30-tych urodzin. Większość ciasta stanowi przepis na leśny mech, uzupełniony ciemnym biszkoptem. Masa z bitej śmietanki i mascarpone.Wierzch i środek uzupełniony owocami. Taka moja własna  koncepcja.



SKŁADNIKI

Ciasto na biszkopt zielony

  • 450 g mrożonego szpinaku 
  • 1  szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1  szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto na biszkopt ciemny

  • 5 jajek 
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • ¼ szklanki kakao

Masa do uzupełnienia tortu

  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania serka  mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 fix do śmietany

Dodatkowo:

  • do nasączenia herbatka z cytryną
  • owoce,świeże i z puszki, u mnie: brzoskwinie, granat, winogrona

WYKONANIE

Ciasto zielone

Szpinak odmrażamy i odciskamy na sitku z nadmiaru wody. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, Ubijając ,cienką stróżką wlewamy olej. Następnie powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy szpinak i skórkę cytrynową, wszystko mieszamy. Masę przekładamy do  średniej wielkości tortownicy  wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 60 min  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ciasto studzimy,
Ścinamy wierzch, i kruszymy go na okruszki. następnie kroimy na połowę.



Ciasto ciemne

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy są już gęste  dodajemy  cukier i ciągle miksujemy - Na koniec  dodajemy żółtka i jeszcze krótko miksujemy.
Do masy jajecznej dodajemy w porcjami mąkę z kakao i całość delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut – sprawdzamy  patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
Upieczony biszkopt odstawiamy do przestudzenia  i dopiero, gdy będzie zimy, zdejmujemy z niego obręcz foremki.
Ciasto dzielimy na trzy części.

Masa

Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy fix do śmietany,  cukier puder i serki mascarpone-łączymy.


Dekoracja tortu

Na paterze układamy ciemny biszkopt, nasączamy, rozprowadzamy warstwę masy śmietanowej , na to układamy plastry brzoskwini z puszki. Ciasta układamy na przemian lub kolorem obok siebie , jak nam pasuje. Do każdej warstwy masy dodajemy owoce.

Boki tortu smarujemy masą i obsypujemy zielonymi okruchami. Górę smarujemy masą i dekorujemy owocami.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

piątek, 8 kwietnia 2016

Ciasto kruche z kokosem

Dzisiaj zapraszam na  pyszne kruche ciasto z kokosem i powidłami. Przepis godny polecania. Jego zaletą jest smak i szybki sposób przygotowania.




SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 250 g margaryny
  • 1, 5 szklanki maki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 3.4 szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • starta skórka z jednej cytryny

Masa kokosowa

  • 5 białek
  • 250 g wiórek koksowych
  • 150 ml śmietany 18%
  • 7 łyżek cukru 

Dodatkowo:

  •  powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki.

WYKONANIE

Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą, wyrabiamy. Dzielimy na dwie części ( 2/3 większa  i mniejszą 1/3 wkładamy do zamrażalnika.
Większą część ciasta rozwałkowujemy na średnią  blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia.

W małym garnku podgrzewamy śmietanę z kokosem i  6 łyżkami cukru.
 Mieszamy i  odstawiamy do wystudzenia.
 Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem.
Do ubitych białek  dodajemy po łyżce masy kokosowej.

Ciasto smarujemy powidłami, wykładamy masę kokosową. Na wierzch ścieramy zmrożone ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok, 50 min.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.