wtorek, 21 lipca 2015

Miszmasz w cieście francuskim

Danie, które prezentuję jest naprawdę godne polecenia. Bałagan mięsno - warzywny w cieście francuskim.Bardzo smaczny i efektowny bałagan. Polecam nic trudnego, a efekt murowany.





SKŁADNIKI

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 5 marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1 mały por
  • 1 mała cukinia
  • pół główki kapusty pekińskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 połówki piersi z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • majeranek, pierz , sól, papryka słodka
  • olej do smażenia
WYKONANIE


Filety  z kurczaka płuczemy , osuszamy i kroimy na drobne kawałki.Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy mięso.


Warzywa kroimy na drobne kawałki. W dużym naczyniu rozgrzewamy odrobinę oleju i dodajemy warzywa. Na koniec kapustę, ponieważ szybko się udusi. Warzywa chwilę obsmażamy, a następnie podlewamy szklanką wody , przykrywamy i dusimy do miękkości. W między czasie przyprawiamy majerankiem odrobiną soli i pieprzu, papryką.


.
Miękkie warzywa odcedzamy z nadmiaru wody i łączymy z kurczakiem. Dobrze mieszamy.


Płaty ciasta francuskiego dzielimy na trzy części, na każdy nakładamy farsz.






Składamy w kopertę zlepiamy boki. Układamy na blaszce wyłożonej papier lub folią. Pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st C. Podajemy z sosem jogurtowo czosnkowym.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

sobota, 18 lipca 2015

Karmelizowana pierś z kurczaka na sałacie lodowej

Sałatka bardzo często pojawia się na moim stole. Dzisiaj propozycja z karmelizowanym kurczakiem , świeżym ananasem , suszonymi pomidorami. Całość polana doskonałym słodko - winnym sosem.





SKŁADNIKI

  • 1 mała główka sałaty lodowej
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • kilka plastrów suszonych pomidorów
  • szklanka pokrojonego świeżego ananasa
  • 2 małe pomidory
  • 1 ogórek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżki oleju
  • 1/4 przyprawy do kurczaka 
Na sos


  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 3-4 posiekane listki bazylii
  • odrobina majeranku i, tymianku



WYKONANIE

Sałatę płuczemy, kroimy na większe kawałki. Pomidory suszone kroimy w paski, czerwoną cebulkę w pół piórka. Dodajemy do sałaty.




Ananasa kroimy w kostkę i również wykładamy na sałatę.



Pierś płuczemy , osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kawałki kurczaka . Smażymy do momentu, aż odparuje woda. Dodajemy łyżkę miodu i dalej na małym ogniu smaży, aż kurczak stanie się szklisty. Dodajemy do sałatki.


Pomidora i ogórka kroimy w dużą kostkę.Migdały podprażamy na suchej patelni. dodajemy do sałatki.

Z podanych składników przygotowujemy sos. Polewamy nim sałatkę przed podaniem.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

środa, 15 lipca 2015

Tarta malinowa z mascarpone

Sezon na maliny, więc działam z tymi owocami. Dzisiaj tarta z malinami, a wkrótce inne przepisy  z tym jakże przepysznym owocem.





SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki 
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka

Krem:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru.
  • opcjonalnie serek Danio waniliowy
Maliny lub inne owoce ok, 1/2 kg.


WYKONANIE

Z podanych składników na ciasto wyrabiamy spód do tarty  i wkładamy  na chwilę do lodówki.

Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy mąką.

Schłodzonym  ciastem wykładamy formę. nakłuwamy  widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170'C, pieczemy  ok. 30 min. Ciasto studzimy.

Śmietanę ubijamy razem z cukrem, dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Możemy dodatkowo dodać jeden serek Danio. Masę wykładamy na upieczone ciasto.

Układamy maliny. Wstawiamy do lodówki, by ciasto schłodzić.






SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

poniedziałek, 13 lipca 2015

Surówka z białej kapusty

Młoda kapusta bardzo dobrze komponuje się z koperkiem i natką. Prezentowałam już przepis na surówkę z młodej kapusty z koperkiem TU Dzisiaj nieco w odmienionej wersji równie pyszna i zdrowa.




SKŁADNIKI

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • pęczek koperku
  • pęczek natki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli
WYKONANIE

Kapustę płuczemy, szatkujemy na szatkownicy lub drobno siekamy nożem.

Posypujemy sol, wyciskamy sok z cytryny, mieszamy i zostawimy, aż zmięknie.

Koperek i natkę płuczemy i również drobno siekamy. Mieszamy z kapustą.

Jogurt łączymy z majonezem dodajemy do surówki, mieszamy. Można dodać cukier jeśli chcemy złamać winność surówki.  Gotowe.





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

sobota, 11 lipca 2015

Ciasto ucierane z wiśniami


Wiśnie w pełni i można je wykorzystać na rożne sposoby. U mnie ciasto ucierane z wiśniami. Pyszne mięciutkie, rozpływa się w ustach. Przepis bardzo prosty i szybki. Zapraszam.








 SKŁADNIKI:


  • 4 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki śmietany 18%
  •  3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kg wydrylowanych wiśni

WYKONANIE

Margarynę ucieramy  z cukrem, dodajemy jajka, śmietanę, jogurt i olej i dokładnie mieszamy.

 Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystkie składniki.

Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem blachę.

Wykładamy na nie wydrylowane wiśnie.

Lekko wciskamy wiśnie do środka ciasta.

Pieczemy 40 minut w temp. 180 st. C.





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.