Produkcja wina rozpoczęła się już w lipcu, ale dopiero teraz można ocenić czy produkt jest udany. Właśnie podczas pisania posta delektuję się jego smakiem. Smak doskonały, kolor, piękny. Moc!!! Również. Producentem domowego wina jest mój mąż. Wszyscy w zimowe wieczory poznajemy rożne smaki wina. Przyznam, że robi to dobrze. Dlatego dzielę się przepisem. Jeden już prezentowałam tutaj: Wino z dzikiej róży. To wprawdzie jeszcze poczeka na degustację,ale warto czekać.
POTRZEBUJEMY
WYKONANIE
Wiśnie opłukać i odsączyć.Porzeczki czarne dokładnie przebrać, płukać , odsączyć z wody. Połowę wiśni wydrylować, a drugą część pozostawić z pestkami.Pestki dodają aromatu. zmiażdżyć owoce. Zagotować 15 litrów wody z 6 kg cukru. Zmiażdżone owoce zalać wrzątkiem, wody z cukrem. Pozostawić do wystygnięcia. Wystudzone owoce wlać do dużego balona zakorkować z rurką fermentacyjną i odstawić w cieple miejsce.
Do butelki z ciemnego szkła wsypać drożdże winne, przeznaczoną do win czerwonych, pożywkę.Zalać to wodą około 1 szklanki przegotowaną z 2 łyżeczkami cukru, ostudzoną. Szyjkę butelki nakryć gazą i pozostawić na około 3 dni.
Po tym czasie, gdy na powierzchni w butelce pojawi się piana-drożdże pracują- zagotować 5 litrów wody z 4 kg. cukru, odstawić do wystygnięcia.
Gdy roztwór wody z cukrem jest zimny, wlewać go do balonu z owocami i wlać też drożdże winne. Balon zakorkować z rurką fermentacyjną i pozostawić w ciepłym miejscu do burzliwej fermentacji. Burzliwa fermentacja trwa około 30-35 dni. Gdy burzliwa fermentacja uspokoi się, wtedy oddzielić owoce od wina.
spróbować wino czy jest dostatecznie słodkie.Jeśli jest mało słodkie wtedy wziąć około 2-3 litry wina wsypać cukier i podgrzać do rozpuszczenia się cukru.Cały czas mieszać. Wino z cukrem wlać do balonu. Jeśli wino jest dostatecznie słodkie, balon zakorkować z rurką fermentacyjną i pozostawić w chłodniejszym pomieszczeniu, do cichej fermentacji. Cicha fermentacja trwa około 3 miesięcy.
Po tym okresie wino należy spróbować.Jeśli jest klarowne i smakowo dobre, to znaczy, że można poczęstować gości.
POTRZEBUJEMY
- 15 litrów czarnej porzeczki
- 5 litrów wiśni
- 10 kg. cukru
- 20 litrów wody wrzątek
- 1 opakowanie pożywki do drożdży
- 1 opakowanie drożdży winnych
WYKONANIE
Wiśnie opłukać i odsączyć.Porzeczki czarne dokładnie przebrać, płukać , odsączyć z wody. Połowę wiśni wydrylować, a drugą część pozostawić z pestkami.Pestki dodają aromatu. zmiażdżyć owoce. Zagotować 15 litrów wody z 6 kg cukru. Zmiażdżone owoce zalać wrzątkiem, wody z cukrem. Pozostawić do wystygnięcia. Wystudzone owoce wlać do dużego balona zakorkować z rurką fermentacyjną i odstawić w cieple miejsce.
Do butelki z ciemnego szkła wsypać drożdże winne, przeznaczoną do win czerwonych, pożywkę.Zalać to wodą około 1 szklanki przegotowaną z 2 łyżeczkami cukru, ostudzoną. Szyjkę butelki nakryć gazą i pozostawić na około 3 dni.
Po tym czasie, gdy na powierzchni w butelce pojawi się piana-drożdże pracują- zagotować 5 litrów wody z 4 kg. cukru, odstawić do wystygnięcia.
Gdy roztwór wody z cukrem jest zimny, wlewać go do balonu z owocami i wlać też drożdże winne. Balon zakorkować z rurką fermentacyjną i pozostawić w ciepłym miejscu do burzliwej fermentacji. Burzliwa fermentacja trwa około 30-35 dni. Gdy burzliwa fermentacja uspokoi się, wtedy oddzielić owoce od wina.
spróbować wino czy jest dostatecznie słodkie.Jeśli jest mało słodkie wtedy wziąć około 2-3 litry wina wsypać cukier i podgrzać do rozpuszczenia się cukru.Cały czas mieszać. Wino z cukrem wlać do balonu. Jeśli wino jest dostatecznie słodkie, balon zakorkować z rurką fermentacyjną i pozostawić w chłodniejszym pomieszczeniu, do cichej fermentacji. Cicha fermentacja trwa około 3 miesięcy.
Po tym okresie wino należy spróbować.Jeśli jest klarowne i smakowo dobre, to znaczy, że można poczęstować gości.
SMACZNEGO