wtorek, 15 grudnia 2020

Pierniczki świąteczne.

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia  bez pierniczków. I na pewno nie chodzi o jedzenie, ale o klimat, zapach, wspomnienia.  Chociaż trzeba przyznać, że smak pierniczków również jest niezapomniany. W tej wersji podaję przepis na pierniki, które mogą poleżeć dość długo, ponieważ wtedy miękną i są najlepsze.






SKŁADNIKI
  • 1/2 kilograma mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  •  125 g. masła
  • 4 łyżki miodu (np. lipowy)
  • 1 przyprawa do piernika.
WYKONANIE

Miód, masło, cukier, przyprawę do pierników podgrzewamy do rozpuszczenia składników, nie gotujemy. Studzimy.
 Mąkę przesiewamy, mieszamy z sodą i solą.  Robimy dołek, wlewamy ostudzone składniki dodajemy jajko i wyrabiamy cisto. Powinno być szkliste. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Można na dłużej. 

Po wyjęciu odcinamy po kawałku, wyrabiamy, by lekko zmiękło i rozwałkowujemy na cienki 2-3 milimetrowy placek. Wycinamy foremkami pierniczki.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 10 min. 

Dekorujemy w dowolny sposób. U mnie lukier biały.









SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.