poniedziałek, 20 stycznia 2014

Tort, który zachwyci....

Torty to piękno wśród wypieków, odpowiednio udekorowane cieszą wzrok. Jednak cała poezja smaku wydobywa się ze środka tortu, dlatego warto poświecić mu serce , czas i duszę. Oczywiście tylko w przenośni.
Tak naprawdę każdy z nas tworząc to dzieło, stara się, dlatego uważam ,że każdy tort jest niepowtarzalny.
Przepis z książki: 120 Przepisów na Święta.



Składniki:
Ciasto:
  • 4 jajka 
  • 20 dag cukru 
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 15 dag maki 
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 3 puszki brzoskwiń po 425 ml
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 375 ml jogurtu
  • 300 ml wina musującego
  • 725 ml kremówki
  • 1 torebka galaretki brzoskwiniowej
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  •  5łyżk cukru
  • cukier waniliowy
Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dosypywać 10 dag cukru,  jedną torebkę cukru waniliowego. Wlać żółtka , starannie wymieszać. Mąkę i proszek połączyć z masą. masę wlać do okrągłej formy wyłożonej papierem. Piec ok. 25 min w 200 C., ostudzić.

Przygotować krem:  3 połówki brzoskwiń  osączyć,  zmiksować na gęsty przecier. Jogurt utrzeć z 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym stopniowo dodawać wino musujące. Żelatynę namoczyć, rozpuścić.  Połowę wymieszać z musem brzoskwiniowym, resztę bardzo powoli połączyć z masą jogurtową. obydwie masy schłodzić w lodówce.
 375 ml kremówki ubić n  sztywno, wymieszać z tężejącym kremem jogurtowym, 2/3 zostawić na cieście , n wierzchu ułożyć kleksy z musu. Delikatnie pociągnąć widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Torcik odstawić  na noc do lodówki.
Pozostałe brzoskwinie osączyć. Owoce ułożyć na cieście . Galaretkę  wymieszać ze szklanką zalewy brzoskwiniowej , zagotować połać po cieście. posypać migdałami. Brzegi posmarować ubitą śmietaną.  Dodatkowo można ozdobić strużkami  gorącej czekolady.

SMACZNEGO



7 komentarzy:

Unknown pisze...

bardzo chciałabym przepis na tego wspaniałego torta

Ewa pisze...

Już jest przepis

Unknown pisze...

dziękuję bardzo, na pewno spróbuję..może nawet w tym tygodniu :) w sobotę mam urodziny a tort wygląda wspaniale. Czy mogłabym zapytać gdzie kupiłaś tę książkę?

Unknown pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Ewa pisze...

Książeczka była dodatkiem do gazety, ale to chyba 2008 rok

Unknown pisze...

dzieki jeszcze raz, bardzo ciekawe ciasto,wygląda pysznie..pozdrawiam

Ewelina M pisze...

Jaki to ma być jogurt?