niedziela, 16 lutego 2020

Sernik z karmelem

Taki karmelowy sernik do sobotnio-niedzielnej kawki, na pewno poprawi nam humor i złagodzi smak niesłodzonej kawy. Ja takową piję i zawsze lubię do niej coś słodkiego.
Sernik z karmelem i orzechami to również doskonały deser dla wszystkich koneserów serników.




SKŁADNIKI

  • 1 kg sera może być z wiaderka
  • 5 jajek
  • 3/4 szklani cukru pudru
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  •  200 ml. śmietanki 30 %
  • Skórka otarta z jednej pomarańczy i cytryny
  • 50 g. masła
Na spód ciasta:
  •  Ciastka herbatniki - jedna duża paczka
  • 50 gram masła 
Góra sernika
  • Karmel gotowy lub z mleka skondensowanego, wtedy gotujemy puszkę z mlekiem 2 godziny.
  • 2 dag orzechów włoskich posiekanych w większe kawałki


WYKONANIE

Herbatniki kruszymy, można blenderem. Następnie dobrze ugniatamy z masłem. Wykładamy na tortownicę (średnią). Wkładamy do lodówki.

Wszystkie składniki łączymy z serem, w tym roztopione masło, delikatnie mieszamy- nie za długo, by nie napowietrzyć sernik. na tym polega łatwość zrobienia tego sernika. Nie oddzielamy białek itp. Ciasto pięknie rośnie.
Wylewamy na blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 1 godz. Po upieczeniu uchylamy drzwi i zostawiamy aż się ostudzi.

Po wierzchu smarujemy połową masy karmelowej i posypujemy podprażonymi orzechami.
Pozostałą masę wstawiamy do lodówki. na pewno przyda się do posmarowania wafla.







SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

sobota, 15 lutego 2020

Zupa tajska

Zawsze jest czas, by zacząć coś nowego w  w swojej kuchni. Taką nowością u mnie będzie zupa tajska. Rozsmakowaliśmy się w niej, więc na pewno zagości często  na moim stole. Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie wypróbowali kuchni wschodniej. Zacznijcie od zupy tajskiej.



SKŁADNIKI


  • 1,5 litra bulionu ( u mnie mięsny)
  • Pierś z kurczaka -duża
  • Puszka mleka kokosowego
  • Pomidory w puszce
  • Kilka pieczarek lub grzybki mun
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 małe papryczki chili
  • kawałek imbiru (  wielkości małego palca)
  • 1 łyżka mielonej trawy cytrynowej
  • Czerwona pasta curry - u mnie 3 łyżki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Sok z połowy limonki
  • sól, pieprz, papryka ostra- jeśli lubimy pikantną
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Dodatkowo makaron ryżowy gruby
Natka lub szczypiorek do posypania


WYKONANIE

Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę obsmażamy na oleju.Wyjmujemy i odkładamy do miseczki. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Bo bulionu dodajemy imbir,  posiekane chili, sos sojowy i rybny, pastę curry, starty imbir, trawę cytrynową, pomidory z puszki i chwilę gotujemy ok. 15 min. Wrzucamy kurczaka, gotujemy jeszcze jeszcze ok. 10 min, żeby się nie rozgotował. Wlewamy mleko kokosowe. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą. Wyciskamy odrobinę soku z limonki. Na koniec wyciskamy czosnek.
Podajemy z makaronem ryżowym.

Można posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.