Pomysł na wykorzystanie resztek. Naleśniki z farszem z mięsa gotowanego , kalafiorem, zapiekane w sosie pomidorowym. To taki mój autorski pomysł, ale przyznam,że wyszedł bardzo smaczny i mogę dalej polecić.
SKŁADNIKI:
Ciasto naleśnikowe
Farsz:
Sos pomidorowy:
WYKONANIE
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy. Jeśli jest z rzadkie dodajemy mąkę , jeśli za gęste wodę lub mleko.
Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej patelni ( ja smaruje pędzelkiem i olejem patelnię) Placki smażymy z obu stron, do zarumienienia.
Kalafior gotujemy, studzimy. Mięso i kalafior rozdrabniamy blenderem, Dodajemy sól pieprz. podlewamy rosołem i wyrabiamy masę.
Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w szeroki rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Przygotowujemy sos pomidorowy. Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy drobno.
Cebulkę lekko podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory zioła. Nakrywamy i na małym ogniu dusimy ,aż się rozgotują i powstanie jednolita masa. Doprawiamy solą pieprzem cukrem.
Na koniec dodajemy czosnek pokrojony w drobną kostkę.
Naleśniki zalewamy sosem, posypujemy serem.
Zapiekamy w temperaturze 200 stopni ok. 20 min przykryte folią aluminiową i potem jeszcze odkryte ok 15 min.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI:
Ciasto naleśnikowe
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
- 2 jajka
Farsz:
- mięso gotowane z rosołu ( u mnie 2 udka )
- 1/4 kalafiora
- odrobinę rosołu ( farsz będzie wtedy rzadki )
- sól, pieprz do smaku
Sos pomidorowy:
- 5-6 dużych pomidorów
- 1 mała cebula
- świeża lub suszona bazylia,
- 1/4 łyżeczki tymianku, majeranku
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki cukru
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżki oliwy
Dodatkowo na wierzch zapiekanki ser żółty
WYKONANIE
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy. Jeśli jest z rzadkie dodajemy mąkę , jeśli za gęste wodę lub mleko.
Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej patelni ( ja smaruje pędzelkiem i olejem patelnię) Placki smażymy z obu stron, do zarumienienia.
Kalafior gotujemy, studzimy. Mięso i kalafior rozdrabniamy blenderem, Dodajemy sól pieprz. podlewamy rosołem i wyrabiamy masę.
Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w szeroki rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Przygotowujemy sos pomidorowy. Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy drobno.
Cebulkę lekko podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory zioła. Nakrywamy i na małym ogniu dusimy ,aż się rozgotują i powstanie jednolita masa. Doprawiamy solą pieprzem cukrem.
Na koniec dodajemy czosnek pokrojony w drobną kostkę.
Naleśniki zalewamy sosem, posypujemy serem.
Zapiekamy w temperaturze 200 stopni ok. 20 min przykryte folią aluminiową i potem jeszcze odkryte ok 15 min.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.