sobota, 26 września 2015

Zapiekanka naleśnikowa w sosie pomidorowym

Pomysł na wykorzystanie resztek. Naleśniki z farszem z  mięsa gotowanego , kalafiorem, zapiekane w sosie pomidorowym. To taki mój autorski pomysł, ale przyznam,że wyszedł bardzo smaczny i mogę dalej polecić.




SKŁADNIKI:

Ciasto naleśnikowe

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  •  1/2 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli 
  • 2 jajka

Farsz:

  • mięso gotowane z rosołu  ( u mnie 2 udka )
  • 1/4 kalafiora
  • odrobinę  rosołu ( farsz będzie wtedy rzadki )
  • sól, pieprz do smaku

Sos pomidorowy:

  • 5-6 dużych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • świeża lub suszona bazylia,
  • 1/4 łyżeczki tymianku, majeranku
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki oliwy
Dodatkowo na wierzch zapiekanki ser żółty



WYKONANIE

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy. Jeśli jest z rzadkie dodajemy mąkę , jeśli za gęste wodę lub mleko.

Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej patelni ( ja smaruje pędzelkiem i olejem patelnię) Placki smażymy z obu stron, do zarumienienia.

Kalafior gotujemy, studzimy. Mięso i kalafior  rozdrabniamy blenderem, Dodajemy sól pieprz. podlewamy rosołem i wyrabiamy masę.

Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w szeroki rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym.



Przygotowujemy sos pomidorowy. Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy drobno.

Cebulkę lekko podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory zioła. Nakrywamy i na małym ogniu dusimy ,aż się rozgotują i powstanie jednolita masa. Doprawiamy solą pieprzem cukrem.

Na koniec dodajemy czosnek pokrojony w drobną kostkę.

Naleśniki zalewamy sosem, posypujemy serem.




Zapiekamy w temperaturze 200 stopni ok. 20 min przykryte folią aluminiową i potem jeszcze odkryte ok 15 min.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

piątek, 25 września 2015

Snikers

Dzisiaj Snikers moje ulubione ciasto. Masa orzechowa, kajmakowa i miodowe placki. Polecam przepis.



SKŁADNIKI

  • ok.600 g mąki
  •  3-4 łyżki miodu
  •  2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 30 dag orzechów włoskich
  • 10 dag margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru

Masa budyniowa:

  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 litra mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kostka margaryny
Masa kajmakowa:


  • puszka mleka skondensowanego słodzonego lub  gotowa masa kajmakowa . przyznam ,że  wolę mleko, ponieważ jest mniej słodkie od masy.

WYKONANIE:

 Mleko skondensowane gotujemy 2-3 godziny w wodzie.

Na początek masa orzechowa. W garnuszku rozpuszczamy margarynę miód, cukier i dodajemy lekko posiekane orzechy. przez moment gotujemy i odstawiamy do ostudzenia.

Następnie mąkę przesiewamy , łączymy z sodą i pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części.

Ciast rozwałkowujemy i wykładamy na dużą kwadratową lub prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Dwa ciasta pieczemy  w 180 stopniach ok 30-35 min.

Trzecie ciasto będzie z masą orzechową i również pieczemy w takiej samej temperaturze tylko trochę dłużej ok 40 min.

Ciasta się studzą , a my przygotowujemy krem budyniowy. Budyń z cukrem mieszamy w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Wlewamy do gotującego się mleka budyń, mieszamy, by nie powstały grudki. Ostudzony budyń ucieramy z margaryną.

Przekładamy ciasto. Na pierwszą część nakładamy masę budyniową i przykrywamy drugim ciastem.

Na to wykładamy masę , która powstała z mleka skondensowanego.

Wierzch snikersa , to ciasto  z orzechami.
 Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, by dobrze stężała masa.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

poniedziałek, 21 września 2015

Sernik z makiem i jabłkami

Ser i mak tworzy doskonałe w smaku połączenie, do tego jabłka i mamy pyszne ciasto. Trochę musimy się pobawić ze składnikami, ale efekt murowany. Zapraszam



SKŁADNIKI:

Na ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 15 dag  cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:

  • ok. 1 kg sera
  • 6 jajek
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 25 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:

  • 35-40  dag maku  sparzonego i zmielonego 
  • 3 jajka
  • 25  dag cukru pudru
  • bakalie
  • zapach migdałowy

Masa jabłkowa

  • 1 kg jabłek
  • 15 dag cukru
  • pół paczki cynamonu

Wierzch ciasta:

  • 1/2 szklanki maku sypkiego
  • ok szklanki wiórek kokosowych

WYKONANIE

Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Wstawić do lodówki w celu schłodzenia.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce a następnie  podgrzać w garnku z cukrem i cynamonem.

Blaszkę o wymiarach 25 cm/36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Rozwałkować schłodzone ciasto i ułożyć na blaszce.

Na ciasto wyłożyć rozprażone jabłka.

Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać mak i pozostałe składniki.
Mak wyłożyć na jabłka.

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać przemielony ser -mieszać.
Na koniec dodać proszek i ubitą pianę z białek. Wymieszać bardzo delikatnie.

Na mak wyłożyć ser. Wierzch ciasta posypać po skosie ( lub jak nam pasuje)  sypkim makiem i wiórkami kokosowymi.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przeszło 60 minut. czas pieczenia uzależniony od piekarnika.







SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

niedziela, 20 września 2015

Serniki - warto wypróbować


Zapraszam na kilka propozycji serników, które zamieszczałam na moim blogu. Serniki na zimno i te pieczone. Wszystkie pyszne, warto wypróbować.





























SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

Jajecznica na pomidorach


Niedzielne, śniadanko z jajecznicą, Dzisiaj jajecznica smażona na masełku i pomidorach bardzo lekkie i smaczne danie. Pomidory nadaję jajecznicy lekko winnego smaku. Polecam serdecznie.




SKŁADNIKI:

Na dwie osoby

  • 4-6 jajek ( to zależy od naszych upodobań)
  • 2 duże mięsiste pomidory
  • 1 płaska łyżka masła
  • 1 łyżka jogurtu lub śmietany
  • sól pieprz do smaku

WYKONANIE

Z pomidorów sparzamy skórkę, kroimy na drobne kawałki, jeśli są twarde środki odcinamy.

Na patelni roztapiamy masło dodajemy pomidory i smażymy do momentu ,aż powstanie jednolita masa.


Jajka rozbijamy w oddzielnym naczyniu z łyżką jogurtu naturalnego, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Jeśli będzie niewystarczająco można doprawić już na talerzu.

Wlewamy do masy pomidorowej i smażymy ciągłe mieszając. Konsystencję regulujemy sami, czy ma być bardzo rzadka , czy bardziej ścięta.

Podajemy zgodnie z upodobaniami.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

czwartek, 17 września 2015

Ketchup domowy - wiem, co jem

Ketchup domowy samo zdrowie bez dodatków i konserwantów. Taki też powstał dzisiaj w mojej kuchni. Trochę pokombinowany, ale chyba właśnie najlepszy. Można po swojemu zrobić smakowo bardziej pikantny, czy też bardziej winny. Dlatego doprawianie ketchupu pozostawiam smakom każdej gospodyni. W przepisie podaję tylko przypuszczalne proporcje soli , cukru papryczki chili itp.
Zrobiłam z takiej ilości pomidorów, ponieważ tyle posiadłam w domu. Można więc zwiększyć porcje. U mnie 7 małych i średnich słoiczków





SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg pomidorów ( miękkich)
  • 2 marchewki
  • 2 papryki czerwone
  • 4 jabłka  (winne)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 małej  cukinii ( można więcej)
  • 1/2 pietruszki
  • 3-4 łodygi liści selera naciowego 
  • 3 cebule
Przyprawy:
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • garść bazylii
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2-3 łyżki soli
  • 2 -3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki pieprzu prawdziwego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżki sproszkowanej papryczki chili
  • 3 łyżki winnego octu

WYKONANIE

Pomidory płuczemy, wyrzynamy środki i kroimy na ćwiartki.



 Marchewkę, jabłko, pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Z papryki usuwamy ziarna i kroimy w kostkę.
Cukinie i  cebule również kroimy w kostkę, dodajemy rozdrobniony czosnek, liść i ziele angielskie.
seler i bazylię siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami. dodajemy zioła prowansalskie.
wszystko gotujemy pod przykryciem ok 1.5 godziny, często mieszając.



Kiedy warzywa są już miękkie, odstawiamy z ognia i blendujemy do uzyskania gęstej masy.



Następny etap to dokładne przecieranie przez  sito. robimy to bardzo dokładnie, aż na dnie sita zostanie łyżka.





Do przetartej masy dodajemy sól, , pieprz, cukier przyprawy Smakujemy i robimy według własnego cukru. Można dodać więcej octu , cukru itp.
Całość gotujemy jeszcze aż masa zgęstnieje. Pasteryzujemy ok 10 min.




Szpinak z serem fetta i piersią, z kurczaka.

Szpinak - doceniam go coraz bardziej. Zawsze, nawet jako dziecko, lubiłam przyrządzony przez mamę domowy szpinak. Nie był dla mnie zmorą dzieciństwa, jak dla wielu. Był czas, kiedy nieco o nim zapomniałam. Teraz powracam do dań ze szpinakiem, ponieważ można przyrządzać go na rożne sposoby i wtedy smakuje doskonale.
Doceniam stare smaki, ale ser fetta zdecydowanie zrewolucjonizował mój szpinak.   Dzisiaj propozycja, którą możemy wykorzystać jako dodatek do makaronu lub po prostu zjeść bez łączenia.





SKŁADNIKI:

  • 450 g. mrożonego szpinaku
  • 1 pierś z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/2 sera fetta
  • 1 mała  cebula
  • olej do smażenia
  • sól pieprz do smaku
WYKONANIE

Szpinak, jeśli mamy zamrożony, to wrzucamy do garnka i na małym ogniu chwilę i się rozmrozi.


Cebulkę kroimy w kostkę , lekko podsmażamy na oleju, dodajemy szpinak i chwile smażymy mieszając.

Dodajemy ser fetta, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko mieszamy i chwilę smażymy ok. 5 -10 min.

Pierś kurczaka płuczemy , kroimy w kostkę, przyprawiamy i obsmażmy na oleju do zarumienienia.
Kawałki kurczaka dodajemy do szpinaku. Dobrze mieszamy. I danie gotowe.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

środa, 16 września 2015

Ciasto francuskie z salami

Pewnie nie raz już pisałam , że gotowe ciasto francuskie to doskonały wynalazek nie tylko dla zabieganych. Ciekawe przekąski z ciasta i dodatkami możemy tworzyć na poczekaniu. U mnie salami i ciasto francuskie, a przekąska w postaci różyczki. Kiedyś już publikowałam takowy przepis, ale wracam z sentymentem.





SKŁADNIKI:

  • 1 płat ciasta francuskiego 
  • 15 dag salami ( smak dowolny- u mnie paprykowe)

WYKONANIE:

Ciasto kroimy na płaty ok. 4 centymetrowe. Na brzegu układamy przecięte na połowę plastry salami.



Zwijamy w rulon,tak , by połowa salami wystawała. Wkładamy do papierowych lub innych foremek na mafini. dociskamy spód. pieczemy do zarumienienia ciasta w 200 st C






SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.