Zawsze się udaje, zawsze smaczny i niezawodny na każdą okazję. Sernik z ciastem czarno-białym.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
Ciasto
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 masło
- 2 jajka
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do piecznia
Masa serowa
- 1 wiaderko sera
- 100 gram masła
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń świetankowy
- skórka starta z jednej pomarańczy
- cukier waniliowy
WYKONANIE
Mąkę przesiewamy i łączymy z masłem i proszkiem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. 1/4 ciasta wkładamy do zamrażarki pozostałą do lodówki. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem, następnie dodajemy ser i dalej dobrze ucieramy do połączenia składników. Wsypujemy budyń i starą skórkę z pomarańczy ( oczywiście owoc wcześniej sparzamy wrzątkiem. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód rozwałkowujemy 3/4 ciasta. na ciasto wylewamy masę serową. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto schłodzone w zamrażarce.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 1 godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do ostygnięcia.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.