Bardzo smaczna odmiana tradycyjnego makowca. Dzięki startym do środka jabłkom ciasto staje się wilgotne i wyśmienite w smaku. Makowiec polecam na każdą okazję.
SKŁADNIKI:
WYKONANIE
Mak parzymy wrzątkiem i zostawiamy tak na ok. 30 min.
Następnie odcedzamy na sitku i przekręcamy na gęstej siatce przez maszynkę.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko odciskamy z soku.
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło i dalej ucieramy.
Wsypujemy mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, jabłka, bakalie, olejek i ucieramy.
Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Po dodaniu piany delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Formę wielkości 26 cm. x33 cm. wykładamy papierem do pieczenia.
Wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 s C.
Pieczemy ok. 1 godz.
Po wystudzeniu, polewamy ciasto rozpuszczoną na parze czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI:
- 35 dag maku ( suchy)
- ok 2 szklanki cukru kryształ
- 8 jajek
- 25 dag masła
- 80 dag jabłek
- 8 łyżek kaszy mannej
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek arakowy do ciast
- bakalie do środka ( typu: posiekane orzechy włoskie, rodzynki, migdały)
Na wierzch:
- wiórki kokosowe
- czekolada
WYKONANIE
Mak parzymy wrzątkiem i zostawiamy tak na ok. 30 min.
Następnie odcedzamy na sitku i przekręcamy na gęstej siatce przez maszynkę.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko odciskamy z soku.
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło i dalej ucieramy.
Wsypujemy mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, jabłka, bakalie, olejek i ucieramy.
Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Po dodaniu piany delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Formę wielkości 26 cm. x33 cm. wykładamy papierem do pieczenia.
Wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 s C.
Pieczemy ok. 1 godz.
Po wystudzeniu, polewamy ciasto rozpuszczoną na parze czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz