To ciasto powróciło do łask w mojej kuchni. Przepis bardzo stary, ale bardzo dobry. Dlatego polecam wszystkim spróbujcie na pewno się rozsmakujecie.
SKŁADNIKI
Ciasto
- margaryna
- 1 szk. cukru
- 5 jajek
- 2 szk. mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
do ciasta 1 kg jabłek
krem
- 1 budyń waniliowy
- 3/4 kostki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- żółtko
Polewa:
- odrobina mleka
- gorzka czekolada
WYKONANIE
Jabłka obieramy i kroimy w plastry.
Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym żółtku. Ucieramy na jednolitą masę.
Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając.
Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy. Mieszamy za pomocą miksera.
Wykładamy na blachę połowę ciasta, a do pozostałej części dodajemy kakao i wylewamy na górę.
Na ciasto wciskamy jabłka układając w jodełkę,
Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 1 godz.
W czasie gdy ciasto się piecze przygotowujemy krem.
Gotujemy 2 budynie, studzimy.
Ucieramy masło z cukrem, żółtkiem i cukrem pudrem. Dodajemy powoli schłodzony budyń.
Czekoladę rozpuszczamy w odrobinie mleka. Tak żeby była płynna ale niezbyt rzadka.
Na upieczone, ostudzone ciasto wykładamy krem budyniowy i polewamy czekoladą.
Po wierzchu można posypać orzechami włoskimi.
Ciasto pozostawiamy do schłodzenia.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.