czwartek, 28 sierpnia 2014

Pstrąg smażony z cebulką

Bardzo szybka i smaczna potrawa. Pstrąg  smażony na masełku z cebulką, warto spróbować.


Potrzebujemy:

Jednego pstrąga, chyba że mamy więcej chętnych, pół soku z cytryny, sól pieprz, jedna cebulka, masło klarowane, mąka.
Wykonanie:

Pstrąga nacieramy solą, pieprzem, od środka również. Wyciskamy sok z cytryny. Obkładamy plastrami cebuli, odstawiamy do lodówki na ok 2 godz.Można na dłużej.
Po wyjęciu  z lodówki ściągamy cebulkę. Obtaczamy rybę w  mące ( będzie bardziej chrupiąca). Masło rozpuszczamy na patelni. Smażymy pstrąga najpierw na dużym ogniu, następnie na mniejszym, obracamy. Pod koniec smażenia dodajemy cebulkę i lekko podduszamy Podajemy z ziemniaczkami , frytkami itp.

SMACZNEGO








środa, 27 sierpnia 2014

Domowa rolada schabowa

No cóż nie mogę się pochwalić, że sama zrobiłam tę roladę, ale na pewno powinnam zaprezentować kulinarne  dzieło mojego męża. Ta pyszna rolada powstała dziś. Wygląda wyśmienicie i tak też smakuje. Polecam!!!


.

Składniki:
  • ok 2 kg. schabu
  • 1 kg. mięsa mielonego ( można różne np. drobiowo-  wieprzowe)
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • 2 bułki suche 
  • 2 jajka
  •  sól , pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwony Delikat
  •  tymianek
Wykonanie:
Schab przekroić tak, by powstał płat. Najlepiej odkroić z góry jeden, potem ze środka drugi i na koniec trzeci. Rozłożyć i rozbić  całość. Powstanie duży płat schabu. Przyprawić Delikatem, tymiankiem. Pozostawić na około godzinę.
Mięso mielone połączyć z namoczoną bułką, jajkiem, dodać sól , pieprz, tymianek, przeciśnięty przez praskę   czosnek. Rozsmarować na schabie, zwinąć tak , jak roladę. Można wzmocnić  sznurkiem do wędlin. Włożyć do worka na mięso. Piec ok 1, 5 godz. w temperaturze ok 200 st. C. 




SMACZNEGO.