Grill w okresie letnim odpalamy bardzo często, w takim razie doskonałym dodatkiem do mięs grillowanych jest na pewno sałatka z ziemniakami, ogórkiem kiszonym, rzodkiewką z dodatkiem szczypiorku i koperku. Smak sałatki wzbogaca świetny sos czosnkowo- jogurtowy.
Z majonezu, jogurtu i wyciśniętego przez praskę, czosnku przygotowujemy sos. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Wlewamy do pokrojonych składników i mieszamy. Wierzch sałatki możemy udekorować kawałkami rzodkiewki.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
- 7-8 dużych, ugotowanych ziemniaków
- 5 dużych ogórków kiszonych
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- 4 rzodkiewki
Na sos:
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 duże ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
WYKONANIE
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i kroimy w dużą kostkę. W kostkę kroimy również ogórki. Siekamy koperek i szczypior. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę rzodkiewkę ( jedną zostawiamy do dekoracji). Wszystko mieszamy.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.