Poradnik kulinarny


W tym miejscu znajdziecie  rożne przydatne pomysły, które mam nadzieję wykorzystacie w swojej kuchni:

Dobre ciasto drożdżowe:

Sztuka udanego ciasta drożdżowego leży w w jego ręcznym wyrabianiu.powoduje to nagrzewanie się ciasta od ciepłych dłoni. Dodatkowo wszystkie składniki dokładnie się łączą.wyrabiając ręcznie sprawdzamy również konsystencje ciasta wkładając w niego palec, jeśli wchodzi on w ciasto z trudem, należy dodać trochę mleka. Jeśli wchodzi zbyt łatwo dodajemy trochę mąki.Jeśli ciasto ugina się pod naciskiem palca to ma właściwą konsystencję. Powinno również ładnie odchodzić od ręki i od miski.Takie ciasto nakrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia.

Jak zachować świeżość ciasta drożdżowego?

Ciasto drożdżowe dłużej zachowa swoją świeżość i wilgotność, gdy dodamy do niego 2-3 łyżki.  twarogu. Można wtedy zmniejszyć ilość tłuszczu.

Dobre ciasto na pierogi:

Ciasto na pierogi powinno być elastyczne. Należy przygotować je z ciepłej wody, mąki i jajek. Bardzo dobrze jest zaparzyć ciasto szklanką gorącego mleka. Dodatkowo dodajemy olej 2 łyżki na 25 dag mąki. dobrze wyrabiamy.

Oto spis  rożnych  czynności, które wykonujemy w kuchni:

KLAROWANIE MASŁA

Jest to proces podczas, którego masło oczyszcza się m.in. z białka, co sprawia , że uzyskujemy czysty tłuszcz, który nadaje się do do przyrządzania różnorodnych ciekawych potraw.


BLANSZOWANIE

Jest to czynność, która polega na obróbce termicznej doc delikatnych warzyw i owoców. Podczas tego procesu należy zanurzyć warzywa we wrzątku dosłownie na kilka sekund. następnie wyjąc i zalać zimną wodą. taki produkt zachowa wartości odżywcze i kalorie.

TRANŻEROWANIE

Taką czynność wykonujemy bardzo często, a jest to po prostu wszelkiego rodzaju porcjowanie i dzielenie na kawałki pieczonych mięs i drobiu. Podczas tranżerowania możemy kroić w kostkę, w paski, plastry, słupki, możemy siekać oraz rozrywać płaty mięsne.

GARNIROWANIE

To wszelkiego rodzaju czynności dekoracyjne potraw kulinarnych lub drinków. Używamy do tego specjalnych nożyków o rożnych zakończeniach. Mogą one karbować, strzępić. wszystko zależy od naszej wyobraźni.




FLAMBIROWANIE

To efektywny sposób serwowania potraw. wcześniej skrapla się jej alkoholem, a w trakcie uroczystego podawania podpala. Możemy flambirować, np.  szaszłyki, stek, omlet


CARVING

To już bardziej skomplikowana sprawa, a dotyczy rzeźbienia w owocach i warzywach. To sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach wywodząca się z dalekiego wschodu.

Brak komentarzy: