poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Ciasto jogurtowe ze śliwkami


Dzisiaj ciasto na pożegnanie wakacji. Szybkie, smaczne i chyba dość popularne. Można bez owoców, można z owocami. U mnie ostatnio królują śliwki. Bardzo lubię ich smak, kiedy wtopią  się w ciasto. Przepis zaczerpnęłam ze strony Danusi. U mnie inne owoce i małe zmiany.






SKŁADNIKI
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru ( 40 g)
  • 1 szklanka  drobnego cukru 
  •  4  jajka
  • szklanka oleju rzepakowego
  • 350 g  jogurtu naturalnego  gęstego
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 1 kg śliwek węgierek (duże)

WYKONANIE

Śliwki płuczemy, kroimy na pół , usuwamy pestki

Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę, dodajemy olej i jogurt i delikatnie mieszamy.

Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników .

Śliwki układamy na cieście i dociskamy.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 40 min

Ciasto posypujemy cukrem pudrem.





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

niedziela, 30 sierpnia 2015

Sałatki warzywne na zimę

 W tym miejscu postanowiłam zebrać przetwory na zimę w postaci rożnych sałatek.
Może na coś się  skusicie. Zapewniam ,że są dobre i wypróbowane.



KROKODYLKI



SAŁATKA WIELOWARZYWNA


SAŁATKA Z SELEREM








SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

sobota, 29 sierpnia 2015

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto  z przepisu mojej koleżanki Tereski. Może z drobnymi zmianami w wykonaniu. Upiekłam , wypróbowałam i polecam dalej. Śliwki piękne upiekły się w środku. Pychotka.








SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 5 dag drożdży
  • ok. 1 szklanki mleka
  • ok 3/4 szklanki cukru
  • 5 dag  margaryny
  • 4 żółtka
Owoce do ciasta:
  • 1 kg śliwek ( u mnie duża węgierka)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki cukru
Kruszonka:
  • 5 dag masła lub margaryny
  • 10 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru kryształ


WYKONANIE

Śliwki najlepiej przygotować wcześniej.  Przekroić na połówki. Posypać cukrem i cukrem wanilinowym.

Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże mieszamy z  1 łyżeczką cukru i pół łyżeczki mąki i dodajemy odrobinę mleka tak, by rozczyn miał gęstość śmietanki. Odstawimy do wyrośnięcia.

Margarynę podgrzewamy w garnuszku do roztopienia. Jajka roztrzepujemy z cukrem.

W mące robimy wgłębienie, dodajemy jajka, cukier wyrośnięte drożdże, wlewamy mleko ( powinno być ciepłe.


Wyrabiamy najlepiej dłonią. Pod koniec dodajemy roztopioną margarynę i dalej dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie odstawać od ręki.

Ciasto nakrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia


Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy na dwie części. Na spód można zostawić trochę więcej.

Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia


 Na ciasto wykładamy śliwki ( rozcięciem do góry)


Wierzch przekrywamy kolejnym ciastem. Możemy docisnąć boki.

Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą dobrze rozcieramy.
Wierzch ciasta smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok 30-40 min w temperaturze 180 st.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

Kotlety z piersi kurczaka z pieczarkami i serem

Pierś z kurczaka nieco inaczej. Kotleciki czy też placuszki. Bardzo dobre i smaczne danie. Kawałki kurczaka z serem i pieczarkami doskonale się komponują smakowo.





SKŁADNIKI


  • 1 podwójna   pierś z kurczaka
  • 30 dag żółtego sera ( dowolny)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 g pieczarek
  • sól,pieprz do smaku
  • olej do smażenia
WYKONANIE

Pierś płuczemy i kroimy w drobna kostkę. Dodajemy pokrojony w kostkę ser. Ja miałam ser w plastrach więc wyszła cienka kostka.


Pieczarki płuczemy, obieramy ze skórek i ścieramy na tarce, dodajemy do masy.



Wbijamy jajka, wsypujemy mąki i doprawiamy solą i pierzem. Mieszamy.


Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placuszki. Gorące podajemy z surówką, ziemniakami lub innym dodatkiem.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

piątek, 28 sierpnia 2015

Zupa pieczarkowa z kuleczkami mięsnymi

Przepis na zupę pieczarkową trochę udoskonalony dzięki wkładce mięsnej. Danie jednogarnkowe w zupełności wystarczy nam na obiadek.





SKŁADNIKI:
  • 1/2 kg. pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • śmietana dobra do zup najlepiej 30% ( mała)
  • pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy
  • wywar warzywny  ok. 2 litry
  • tłuszcz do smażenia 1 łyżka
Na kuleczki mięsne:
  • 30 dag zmielonego mięsa drobiowego lub cielęcego
  • 2 jajka
  • 1 sucha bułka
  • sól , pieprz do smaku
WYKONANIE:

Wywar warzywny gotujemy z pokrojonymi w kostkę ziemniakami.
Po ugotowaniu wywaru warzywnego marchewkę ścieramy na tarce. Zostawiamy również  ziemniaki. 

Pozostałe warzywa nie będą potrzebne;

Z mięsa i podanych składników robimy farsz i formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. 
Kuleczki wrzucamy do gotującego się wywaru i gotujemy ok.  15 min.

W tym czasie płuczemy pieczarki, obieramy i kroimy w poprzek.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulkę i wrzucamy pieczarki.
Smażymy aż odparuje woda.

Pieczarki dodajemy do zupy. Przyprawiamy do smaku solą , pieprzem.

 Zaprawiamy małą śmietaną. Gotowe.





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

czwartek, 27 sierpnia 2015

Strucla szpinakowa z kurczakiem w cieście francuskim

Szpinak bardzo dobrze komponuje się z serem feta i z kawałkami piersi z kurczaka.Dzisiaj propozycja strucli ze szpinakiem w cieście francuskim. Doskonała potrawa zarówno obiadowa, jak również gorąca przystawka.





SKŁADNIKI:


  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 1 kg szpinaku mrożonego
  • 1/2 opakowania serka feta 
  • sól pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1  cebula
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
WYKONANIE

Pierś z kurczaka  płuczemy, osuszamy, kroimy na drobne kawałki;
Posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy na ok 1 godz.

Cebulkę pokrojoną w kostkę lekko podsmażamy. 
Dodajemy kurczaka i dalej smażymy ,aż mięso będzie gotowe, odparuje woda, a kurczak się przypiecze.

Szpinak rozmrażamy, wstawiamy na durszlak, by ociekł z wody. 
Dodajemy do mięsa.


Na to rozkruszamy ser feta, wyciskamy czosnek, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. 

Ser jest słony więc nadaje już smaku. Mieszamy i chwilę smażymy ok 5-10.

Mieszamy z podsmażonym kurczakiem.



Płat ciasta francuskiego dzielimy na dwie części.
Rozkładamy na całości farsz . Zwijamy i zlepiamy boki.


Farszu powinno wystarczyć na cztery strucle.


Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 180  stopni ok 40 min.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

środa, 26 sierpnia 2015

Sałatka ogórkowa z selerem i papryką

Czas zrobić zapasy na zimę, by chociaż trochę stały się wspomnieniem lata. Dzisiaj polecam przepis na sałatkę z ogórkiem selerem i papryką. Robiona pierwszy raz przeze mnie, ale wypróbowałam i polecam.











SKŁADNIKI :

  • 2 kg. ogórków
  • 2 czerwone duże papryki
  • 1 duży seler
  • 4 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki soli
Zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 2 niepełne szklanki octu
  • 2 niepełne szklanki cukru
Wszystko zagotować


WYKONANIE

Ogórki płuczemy , nie obieramy ze skórki, kroimy w plastry , jak na mizerię.



Paprykę kroimy drobno ( ja zszatkowałam).



Seler obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.



Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą i  zalewamy wodą wymieszaną z solą.




Zostawiamy na 3 godziny. Potem odcedzamy. Warzywa wkładamy do słoików i zalewamy wcześniej przygotowana zalewą.

Pasteryzujemy ok 10 min.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.