Dzisiaj ciasto na pożegnanie wakacji. Szybkie, smaczne i chyba dość popularne. Można bez owoców, można z owocami. U mnie ostatnio królują śliwki. Bardzo lubię ich smak, kiedy wtopią się w ciasto. Przepis zaczerpnęłam ze strony Danusi. U mnie inne owoce i małe zmiany.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 budyń śmietankowy bez cukru ( 40 g)
- 1 szklanka drobnego cukru
- 4 jajka
- szklanka oleju rzepakowego
- 350 g jogurtu naturalnego gęstego
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 1 kg śliwek węgierek (duże)
WYKONANIE
Śliwki płuczemy, kroimy na pół , usuwamy pestki
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę, dodajemy olej i jogurt i delikatnie mieszamy.
Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników .
Śliwki układamy na cieście i dociskamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 40 min
Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.