Tradycja podtrzymana - mazurki upieczone. W takim razie dziele się przepisem, gdyż jest bardzo dobry. Spód bez cukru, ale w połączeniu z bardzo słodką masą komponuje się znakomicie.
Ciasto ( na dwa spody ).
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Ciasto ( na dwa spody ).
- 50 dag. mąki krupczatki
- 25 dag mąki tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- 4 żółtka
- 25 dag. masła.
- 1 łyżka śmietany gęstej
Dodatki do masy:
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- dżem z czarnej porzeczki
- do dekoracji płatki migdałowe
- skórka pomarańczowa, rodzynki
Mąkę na ciasto siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy. Dzielimy na dwie części. Ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Mleko w puszcze gotujemy wcześniej ok. 2 godziny pod przykryciem na małym ogniu.
Schłodzonym ciastem wykładamy dużą prostokątną blaszkę. Na spód kładziemy papier do pieczenia. W koło ciasta robimy dekoracyjny wianek. Drugą część ciasta pieczemy bez wianka. Pieczemy ok. 20 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Po wystudzeniu, na płaskie ciasto nakładamy dżem porzeczkowy. Przykrywamy ciastem z obwódką. Na wierzch smarujemy masę kajmakową. Rozprowadzamy równo. Dekorujemy.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.