Moje kolejne domowe wyroby z kategorii -wiem, co jem. Dzisiaj polecam schab faszerowany mięsem mielonym z indyka. Danie, które możemy jeść na zimno jako przekąskę i na gorąco do obiadu, np. z sosem grzybowym.
SKŁADNIKI
- ok 1,5 kg schabu
- 1 łyżka sosu sojowego
- zioła typu: majeranek, cząber, tymianek.
- 2 ząbki czosnku
Na farsz:
- 40 dag mięsa mielonego z indyka ( np. udziec)
- przyprawa do mięsa drobiowego
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszy mannej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
WYKONANIE.
Schab płuczemy, obieramy z błony.
Nacinamy w połowie i następnie rozbijamy na dość cienką warstwę.
Wkładamy do miski, posypujemy przyprawami przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polewamy sosem sojowym.
Nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Można to zrobić dzień przed pieczeniem.
Mięso mielone łączymy ze składnikami i wyrabiamy.
Farsz rozkładamy na rozbity schab i mocno zwijamy. Wciskamy do siatki, do pieczenia.
Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego- nakrywamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i tak pieczemy ok. 30 min.
Następnie zmniejszamy grzanie do 180 stopni C i pieczemy jeszcze 1.5 godziny.
W naczyniu wytworzy się woda , możemy nią polewać mięso w trakcie pieczenia.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.