niedziela, 25 października 2015

Schab faszerowany - wiem, co jem


Moje kolejne domowe wyroby z kategorii -wiem, co jem. Dzisiaj polecam schab faszerowany mięsem mielonym z indyka. Danie, które możemy jeść na zimno jako przekąskę i na gorąco do obiadu, np. z sosem grzybowym.






SKŁADNIKI

  • ok 1,5 kg schabu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • zioła typu: majeranek, cząber, tymianek.
  • 2 ząbki czosnku
Na farsz:
  • 40 dag mięsa mielonego z indyka ( np. udziec)
  • przyprawa do mięsa drobiowego
  • 1  jajko
  • 1 łyżka kaszy mannej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
WYKONANIE.

Schab płuczemy, obieramy z błony.


Nacinamy w połowie i następnie rozbijamy na dość cienką warstwę.

Wkładamy do miski, posypujemy przyprawami przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polewamy sosem sojowym. 

Nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Można to zrobić dzień przed pieczeniem.

Mięso mielone łączymy ze składnikami i wyrabiamy.




Farsz rozkładamy na rozbity schab i mocno zwijamy. Wciskamy do siatki, do pieczenia.
Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego- nakrywamy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i tak pieczemy ok. 30 min.
Następnie zmniejszamy  grzanie do 180 stopni C i pieczemy jeszcze 1.5 godziny.

W naczyniu wytworzy się woda , możemy nią polewać mięso w trakcie pieczenia.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

sobota, 17 października 2015

Mikstura oczyszczająco- wzmacniająca

Okres jesienny i zimowy sprzyja rożnym infekcjom. Jeśli nasz organizm jest pełen toksyn, a jest!!! Pełno ich bowiem w naszym współczesnym jedzeniu. Postarajmy się o detoks dla naszego organizmu i przy okazji wzmocnijmy go. Bardzo prosta mikstura, która jeśli będziemy ją  systematycznie pili pomoże nam odzyskać odporność. Kilka składników i mikstura gotowa, nie trzeba długo czekać.






 SKŁADNIKI
  • szczypta kardamonu
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka goździków
  • kawałek świeżego imbiru ( po skrojeniu 1 łyżeczka)
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka miodu do słodzenia

WYKONANIE
Imbir  obieramy i drobno kroimy.

Wszystkie składniki mikstury, mieszamy ze sobą.

Wrzucamy je do wrzącej wody. 

Wszystko gotujemy o 5-7 minut, na małym ogniu. 

Przecedzamy i wlewamy szklankę podgrzanego mleka. Słodzimy miodem.

Miksturę pijemy dwa razy dziennie. Mam nadzieję,że zadziała w sposób właściwy.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

Pizza dwa w jednym

Dzisiaj polecam pizzę zrobioną domowym sposobem w dwóch smakach. Każdy z domowników ma swoje preferencje smakowe i dlatego pizza podzielona na dwie części. Możemy wybierać.
Dodatkowym atutem tej pizzy jest mąka, którą poleciła mi moja koleżanka. Może  robię teraz reklamę, ale Mąka do pizzy włoskiej  z firmy Smaki świata jest doskonała. Polecam , bo dobre.





SKŁADNIKI:
  • 3 szklanki mąki 
  • 1 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 40 g drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania blachy
Dodatki:
  • kilka plastrów dobrej szynki
  • 15 dag. kiełbasy żywieckiej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 cebula
  • 20 dag. pieczarek
  • 20 dag sera mozzarella
  • masło klarowane do smażenia pieczarek
  • odrobina oregano
Sos na spód pizzy:
  • sos paprykowy-odsyłam do przepisu Pasta paprykowa
  • można również inny dowolny sos
WYKONANIE

Drożdże do zrobienia ciasta powinny być ciepłe, więc wcześniej wyjmujemy z lodówki.

 Do szklanki lub większego kubka wsypujemy 2 łyżki mąki, rozkruszamy drożdże, dodajemy odrobinę soli i szczyptę cukru .

 Podlewamy letnią wodą i mieszamy.

Powinna powstać konsystencja słodkiej śmietanki.

Odstawiamy do wyrośnięcia.

 Jeśli drożdże nie urosną, są niedobre i musimy , niestety, kupić inne.

Do miski wsypujemy mąkę, posypujemy resztą soli,robimy dołek i wlewamy wyrośnięty rozczyn drożdżowy.

Wyrabiamy ciasto, podlewając stopniowo  wodą.

Dodajemy również 1 łyżkę oliwy.

 Ciasto  wyrabiamy tak długo, aż będzie odstawało od ręki.

 
                                                                                               






Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto, powinno być elastyczne.


W tym czasie przygotowujemy składniki do pizzy.

Pieczarki obieramy kroimy na duże kawałki.

Cebulę kroimy w kostkę, obsmażamy na maśle, dodajemy pieczarki.

Chwilę podsmażamy, aż wyparuje woda.

Pieczarki gotowe czekają na swój czas.

Ciasto wykładamy na wysmarowaną oliwą, dużą blaszkę z piekarnika.

Rozciągamy ciasto na boki wylepiamy brzegi blaszki.


Spód ciast smarujemy sosem, u mnie ten paprykowy, doskonale się sprawdził.


Na jednej części pizzy układamy szynkę, na drugiej kiełbasę żywiecką. Posypujemy oregano i kukurydzą.




Na całej pizzy rozkładamy pieczarki.




Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Wstawiamy pizzę. Pieczemy 15 min.

 Następnie posypujemy startym serem  i pieczemy jeszcze 10 min.

Dlaczego ser później? Ponieważ nie spiecze się i jest doskonały, mięciutki.



Gotową pizzę podajemy z dowolnym, ulubionym sosem lub ketchupem. U mnie Domowy ketchup


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

wtorek, 13 października 2015

Sos carbonara z makaronem penne


Sos carbonaara to doskonałe włoskie  danie, które szybko i smacznie możemy przygotować. Ciekawy smak sosu uzyskujemy poprzez połączanie boczku ,śmietany , sera oraz odpowiednio dobranych przypraw. Takie proste , a takie smaczne. Zapraszam do wypróbowania przepisu.



SKŁADNIKI:

  • 20 dag boczku wędzonego można pół na pół zmieszać z szynką
  • 20 dag sera żółtego, np. parmezan
  • 2 żółtka
  • 250 ml. śmietany
  • zioła typu tymianek, gałka, rozmaryn
  •  1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy

WYKONANIE.
Boczek kroimy w kostkę i i dobrze wysmażamy na oliwie.



Następnie boczek wyjmujemy z patelni i na tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek.



Śmietanę rozbijamy z żółtkami, ziołami i startym serem.


 Ponownie dodajemy do cebuli boczek wlewamy rozbitą masę śmietanowo - jajeczną.

Wszystko  mieszamy i chwilę smażymy doprawiając sos solą i pieprzem.

Makaron gotujemy Al-dente. Łączymy z sosem. Na talerzu posypujemy startym serem.  Podajemy gorące danie.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

niedziela, 11 października 2015

Udka z kurczaka pieczone z warzywami

Udka  z kurczaka tradycyjne danie, które może niektórym już się znudziło. Proponuję trochę zmodyfikować nasze przepisy coś dodać, czymś przyprószyć i już inny smak. U mnie udka w sosie sojowym pieczone z marchewką, cebulką i porem. Zapewniam ,że bardzo smaczne danie obiadowe






SKŁADNIKI:

  • 5 udek z kurczaka ( oczywiście ilość można zwiększyć lu zmniejszyć)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • majeranek tymianek do oproszenia
  • 3 marchewki
  • 1/2 pora ( biała część)
  • 1 duża cebula
  • olej do obsmażenia
WYKONANIE.

Udka z kurczaka, płuczemy dzielimy na dwie części. Wkładamy do miski, wlewamy sos sojowy, posypujemy ziołami- mieszamy. Odstawiamy na ok. 2 -3 godziny.

Warzywa płuczemy. marchewkę i cebulę obieramy.
Pora i cebulę  kroimy w piórka.
Marchewkę strugamy na cienkie paski.

Udka, obsmażamy chwilę z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju, Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy warzywami. 
Nakrywamy naczynie i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika.

Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach.





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

piątek, 9 października 2015

Nalewka imbirowa


Nadchodzą jesienne i wkrótce zimowe dni. Powinniśmy zadbać o nasze zdrowie. Od czasu do czasu rozgrzać się gorącą herbatą  lub czymś mocniejszym. Proponuję przygotowanie nalewki imbirowej. Tutaj imbir, cytryna, miód i alkohol na pewno szybko rozgrzeją  organizm i zwalczą różne infekcje, które nas nieustanie atakują. Jeśli ktoś ma kłopoty z trawieniem , to taka nalewka również pozytywnie wpłynie na nasze trzewia. Świeży imbir bez problemu dostaniemy w sklepach,  a cytryn  u nas również pod dostatkiem. Na pewno, by w pełni korzystać z takiej nalewki, powinniśmy ją nastawić już w lecie, ale jeśli zrobimy to jeszcze w październiku, to w zimowe styczniowe dni  skorzystamy z jej dobrodziejstwa.



SKŁADNIKI:

  • 10 dag korzenia świeżego imbiru
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 2 cytryny
  • 0,75 l wódki najlepiej 45 %

WYKONANIE.

Nalewkę przygotowujemy w dużym słoju, który należy dobrze wyparzyć wrzątkiem.

Imbir myjemy i ze skórką kroimy na cienkie paski.

Cytrynę sparzmy i kroimy w ósemki.



Do słoja wrzucamy wszystkie składniki , wlewamy miód i zalewamy alkoholem.



Słój dokładnie zakręcamy i odstawiamy na ok. 8 tygodni, od czasu do czasu wstrząsamy słojem.


Po ośmiu tygodniach, nalewkę filtrujemy przez gazę lub filtr do kawy. Rozlewamy do butelek.

Inne nalewki na tym blogu:

Nalewka z pigwy









Nalewka z pigwy i dzikiej róży












Nalewka świąteczna









Nalewka wiśniowo- malinowa











SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

czwartek, 8 października 2015

Schab pieczony z warzywami

Taki przyrządzony schab to świetna pieczeń na obiad, czy też  przystawka na dobrą kolację. Jeśli zostanie nam mięso, będziemy mieli dodatek do kanapek, ale czy zostanie wątpię? Zapraszam do zapoznawania się z przepisem.



SKŁADNIKI

  • 2 kg. schabu bez kości
  •  po 1 łyżce przypraw typu: majeranek, bazylia , tymianek, papryka słodka
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego -ciemny
  • 2 łyżki oleju lub smalcu do obsmażenia schabu

Warzywa:
  • 2 marchewki 
  • 3 cebule
  •  1/2 pora część biała
PRZYGOTOWANIE.

 Schab dobrze płuczemy , osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miski wlewamy olej, sos sojowy, przyprawy, mieszamy i taka pasta nacieramy dobrze schab. Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce - najlepiej zrobić dzień wcześniej.

Schab obsmażamy na bardzo gorącym tłuszczu. Minutę dwie z każdej strony.

Cebule i pora kroimy w cienkie talarki.

Marchewkę obieramy ze skórki i najlepiej nożykiem do obierania ścieramy na paski wiórek.


Do naczynia żaroodpornego wkładamy schab. Wlewamy resztki sosu z przypraw. Obkładamy porem cebulą  i marchewką.

Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, a następnie po 20 min. zmniejszamy do 180 stopni. Schab pieczemy ok . 2 godziny. Można  w trakcie pieczenia  polać mięso sosem, który się wytworzy po wpływem temperatury.
Schab po upieczeniu kroimy  na plastry i podajemy z upieczonymi warzywami.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.