sobota, 17 grudnia 2016

Pierniczki świąteczne

Pieczenie ciastek rozpoczęte. Na pierwszy rzut poszły pierniczki. Przepis bardzo dobry, gdzieś tam odgrzebany ze starego  zeszytu. Po upieczeniu twarde, ale po włożeniu do szczelnego pudełeczka  już na drugi dzień  mięciutkie, pyszne , korzenne. Można dekorować lukrem i powiesić na choinkę lub zostawić bez dekoracji i zajadać.




SKŁADNIKI
  • 1/2 kg mąki  tortowej typ 450
  • 4 duże łyżki miodu prawdziwego np. lipowy lub wielokwiatowy
  • 20 dag cukru pudru\
  • 125 g masła 
  • 1 duże  jajko 
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 opakowanie przyprawy  do pierników 

WYKONANIE

Miód, masło  i przyprawę do piernika lekko podgrzewamy ( nie gotujemy).
Mąkę przesiewamy razem z solą i sodą. Robimy wgłębienie i wlewamy jeszcze ciepły miód z masłem. Dodajemy pozostałe  składniki i wyrabiamy ciasto , aż będzie gładkie i lśniące.









 Ciasto zawijamy  w folię spożywczą i odkładamy do schłodzenia (lodówka) na 2 godziny, Oczywiście można przechowywać dłużej. Ciasto lepiej wyjąć 15 min wcześniej przed wałkowaniem, ponieważ będzie miękkie. 
Stolnicę oprószamy  mąką. Ciasto  dzielimy na 4 części i po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami  wycinamy różne kształty  pierniczków.




Układamy na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia. Układjąc pierniczki zachowujemy odstęp, by się nie skleiły. 
Pieczemy nie dłużej niż 15 minut w temperaturze170 stopni. Pierniczki nie mogą być brązowe tylko złote. Po upieczeni twardnieją i możemy je wtedy dekorować lukrem.





By zmiękły wkładamy do szczelnego pudełka.  Można wrzucić do pudełka kilka goździków, wtedy będą pięknie pachniały. Tak przygotowane pierniczki poleżą długo. ale zaręczam , że to niemozliwe.

SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

sobota, 3 grudnia 2016

Kiszone buraki- zakwas na barszcz czerwony

Kiszone buraki warto przygotować raz na jakiś czas. Sok z burak stanowi doskonałe żródło minerałów, bakterii i witamin. Bardzo dobrze działa na nasze jelito, tak jak wszystkie kiszonki. Tym razem sok z buraków możemy również zastosowac do barszczu Wigilijnego. Spokojnie zdążymy ukisić nasze buraczki, a sok z nich zlany do butelki  przechowujemy w lodówce przez kilka tygodni.





SKŁADNIKI

  • ok. 1 kg. czerwonych buraków
  • 2 małe marchewki
  • jedna pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 łyżka soli niejodowanej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cebula 
  • 6-7 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 liście laurowe
  • 2 litry wody
  • 1 kromka chleba razowego na zakwasie

WYKONANIE

 Buraczki najlepsze jeśli z własnej lub pewnej uprawy. Dobrze płuczemy, obieramy w rękawiczkach, poniewaz barwią. Marchewkę seler, cebulę i pietruszkę również obieramy.  Warzywamy kroimy na większe kawałki i układamyw kamiennym garnku lub słoju. Na wierzch dodajemy pokrojone buraczki.


Wsypujemy kminek i liście laurowe. Dodajemy również ząbki czosnu ( jesli duże kroimy na mniejsze).
Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i cukier , mieszamy i studzimy. Zalewamy buraczki. Kładziemy kromkę chleba. Całość dobrze jest obciążyć małym talerzykiem. Naczynie zakrywamy ściereczką. Trzymamy w ciepłym miejscu. Po 7 dniach zakwas powinien być gotowy. Na wierzchu pojawi się biały korzuszek  nalezy go zdjąć ,a sok odcedzić do butelek . Trzymać w lodówce.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.