sobota, 8 lutego 2014

Pyszne ciasto makowe



Dzisiaj w sobotnie przedpołudnie ciasto makowe. Znika w oczach. Robiłam po raz pierwszy. Przepis , gdzieś z internetu, jednak warte polecenia. Szybkie i smaczne.





Czego potrzebujemy:

  • 500g-gotowa masa makowa lub wykonana samodzielnie
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag margaryny
  • ok 3/4 szklanki cukru
Wykonanie:
Cukier ucieramy z margaryną, dodajemy po jednym jajku i trochę połączonej mąki z proszkiem do pieczenia. Ucieramy wszystko na pulchną masę. Na spód prostokątnej formy wylewamy część ciasta. Wykładamy masę makową i na wierzch pozostałe ciasto. Pieczemy ok 50 min w 180 C







SMACZNEGO

piątek, 7 lutego 2014

Sałatka brokułowa z fetą i anansem

Natłok różnych spraw, sprawił ,że nie miałam czasu zajrzeć na stronę bloga , by podzielić się swoimi przepisami. Dzisiaj początek weekendu , więc propozycja sałatki, której przepis powstał w wyniku improwizacji. W lodówce był brokuł i już wiedziałam ,że coś muszę z niego zrobić. Pasował mi ser feta i jajko. No cóż, ale to za mało, poszedł więc ananas, który stał w lodówce otwarty. Do tego kukurydza , sos i sałatka wyszła pyszna. Podaję dokładnie składniki.




Czego potrzebujemy:
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 brokuł ugotowany
  • cztery plastry ananasa
  • ser feta
  • 4 jajka
  • sos czosnkowy z jogurtu , majonezu, czosnku , curry
Wykonanie:

Brokuł rozdzielamy na drobne różyczki, dodajemy kukurydzę , pokrojony ananas , jaka ugotowane ma twardo i pokrojone w większe kawałki, ser feta w kostkę.




Robimy sos z 2 łyżek majonezu, jednej jogurtu naturalnego, do tego curry i czosnek granulowany. Trochę soli, pieprzu. Wszystko mieszamy. Sałatka gotowa 


Smacznego

   

poniedziałek, 3 lutego 2014

Surówka z białej kapusty

Myślę że pomysły na surówki mamy przeróżne , często inspirowane tym , co mamy. Warto jednak po nie sięgać, mają sporo witamin i na pewno są zdrowe. Moja surówka była podana do obiadowego dania faszerowany filet z indyka. A oto przepis na surówkę.



Czego potrzebujemy:
  • 1/2 główki małej białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 2 jabłka
  • koperek lub natka pietruszki
  • majonez, jogurt naturalny, cukier , sól
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy na drobnej tarce. Tak samo robimy z jabłkiem i marchewką.  2 łyżki majonezu łączymy z łyżką jogurtu. dodajemy do surówki. Można dodać sól lub pieprz do smaku. dodajemy pokrojoną zieleninę. mieszamy. 

Smacznego


Faszerowany filet z indyka


Wspomnienie po niedzielnym obiedzie. Smakowało wyjątkowo. Polecam filet z indyka faszerowany pieczarkami i serem feta. Do tego ryż z koperkiem i Surówka z białej kapusty. Pychotka.



Czego potrzebujemy:

  • 1 kg.   lub ile tam mamy filetu z indyka
  • 05 kg pieczarek 
  • 1/2 sera feta
  • przyprawa do indyka
  • 1/2 wywaru z kostki drobiowej
Wykonanie:
Filet kroimy w małe kawałki, rozbijamy. Płaty przyprawiamy. Pieczarki opłukać , pokroić na drobne kawałki. Poddusić aż zmiękną. Do jeszcze ciepłych pieczarek dodać ser feta , rozgnieść i połączyć, tworząc jednolita masę.

Farsz nakładać na płaty i zwijać, lekko dociskając. 

Filety obsmażać na oleju, następnie włożyć do wywaru w głębokim naczyniu. Gotować na małym ogniu do miękkości.

Smacznego

sobota, 1 lutego 2014

Sałatka z selera naciowego









Sałatkę z selera robię dość często. Wszystkim smakuje , a mnie w szczególności. Polecam , bardzo szybka i smaczna.





Czego potrzebujemy: 
  • ok 4 łodygi selera naciowego
  • 1 filet z kurczaka
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • przyprawa do kurczaka
  • mała paczka suszonej żurawiny
  • kukurydza jedna puszka\
  • 2 łyżki słonecznika uprażonego
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Wykonanie:
Kurczaka obsmażamy z przyprawa na patelni.

 

Seler opłukać pokroić w drobną kostkę



Słonecznik i migdały uprażyć. Wszystko dodać do miski.

Dodać kukurydzę majonez , jogurt, wymieszać i gotowe