piątek, 20 marca 2020

Pyszne domowe bułeczki

Nie wychodzimy z domu, więc do głowy przychodzą rożne pomysły. U mnie domowe bułeczki z mąki pełnoziarnistej i orkiszowej. Pyszności! Polecam wszystkim, którzy cenią sobie domowe pieczywo.
















SKŁADNIKI :

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej np. Lubella
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  •  3 łyżki oliwy 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g. drożdży świeżych 
  • jeden i pół szklanka mleka
WYKONANIE:


Z drożdży przygotować rozczyn ( 1/4 szklanki mleka, łyżeczka mąki odrobinę cukru i soli -wymieszać. Czekać  aż urośnie.

Wszystkie pozostałe składniki połączyć, dodać rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat rozwałkować na grubość 4-5 cm. Dużą szklanką wyciskać bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. 



Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. Można posmarować białkiem i posypać, np. słonecznikiem, siemieniem lnianym.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min. 




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

Pizzerinki-mini pizze

Wspaniała przekąska na każdą okazję. Mini pizze czyli pizzerinki. Może trochę więcej z nimi zachodu, ale warto. Może  w tym trudnym okresie kwarantanny macie  więcej czasu na domowe pichcenie, bo ja zdecydowane tak.





SKŁADNIKI

Ciasto

  • 0,5 kg mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka soli

Rozczyn

  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżeczki mąki
  • ok 1/2 szklanki wody

Sos pomidorowy

  • 1 koncentrat pomidorowy mały
  • 2-3  łyżki wody
  • 2 łyżki oliwy 
  • 3 małe ząbki czosnku
  • zioła typu oregano, bazylia

Wszystko mieszamy ze sobą, czosnek przepuszczamy przez praskę.

Dodatki

Tutaj pełna swoboda u mnie pieczarki, cebula , ser, salami, kukurydza, tuńczyk z puszki. Wtedy robimy różne kombinacje.

WYKONANIE

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier mąkę. Mieszamy i odstawiamy, by drożdże urosły.

 Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki, łączymy z pozostałymi składnikami  i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest klejące, należy podsypać mąką.

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

Następnie blat podsypujemy mąką rozwałkowujemy ciasto na 2-3 milimetry.  Wycinamy szeroką szklanką. U mnie taka do drinków.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy sosem. Układamy np, tuńczyk kukurydza, starty ser. Z takiej porcji wychodzi trzy duże blaszki pizzerinek, więc możemy robić rożne wersje. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.