sobota, 30 grudnia 2017

Ciasto na Sylwestra- Snikers.

Oprócz sałatek i innych przekąsek na Sylwestra nie powinno zabraknąć dobrego ciasta. Moja propozycja to Snikers. Pyszne miodowo - orzechowe ciasto w słodkim karmelu. Jak szaleć to szaleć!




SKŁADNIKI

  • ok.600 g mąki
  •  3-4 łyżki miodu
  •  2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 30 dag orzechów włoskich
  • 10 dag margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru

Masa budyniowa:

  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 litra mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kostka margaryny
Masa kajmakowa:

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego.
WYKONANIE:

 Mleko skondensowane gotujemy 2-3 godziny w wodzie.

Na początek masa orzechowa. W garnuszku rozpuszczamy margarynę miód, cukier i dodajemy lekko posiekane orzechy. przez moment gotujemy i odstawiamy do ostudzenia.

Następnie mąkę przesiewamy , łączymy z sodą i pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części.

Ciast rozwałkowujemy i wykładamy na dużą kwadratową lub prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Dwa ciasta pieczemy  w 180 stopniach ok 30-35 min.

Trzecie ciasto będzie z masą orzechową i również pieczemy w takiej samej temperaturze tylko trochę dłużej ok 40 min.

Ciasta się studzą , a my przygotowujemy krem budyniowy. Budyń z cukrem mieszamy w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Wlewamy do gotującego się mleka budyń, mieszamy, by nie powstały grudki. Ostudzony budyń ucieramy z margaryną.

Przekładamy ciasto. Na pierwszą część nakładamy masę budyniową i przykrywamy drugim ciastem.

Na to wykładamy masę , która powstała z mleka skondensowanego.

Wierzch snikersa , to ciasto  z orzechami.

 Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, by dobrze stężała masa.





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

Sylwestrowe przystawki

Na Sylwestra na pewno sprawdzą się rożnego rodzaju przekąski. Na moim blogu kilka takich propozycji.


ROLADKI PIZZOWE

SAŁATKA DIETETYCZNA Z SZYNKĄ

SAŁATKA OWOCOWA

SPIRALKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

CIASTO FRANCUSKIE Z SALAMI

ŚLIMACZKI Z PESTO

ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

RÓŻE Z CYNAMONEM

SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

piątek, 29 grudnia 2017

Sałatka na Sylwestra


Sałatka z makaronem ryżowym, brokułem, prażonym słonecznikiem i sosem jogurtowo - czosnkowym to moja propozycja na szybkie przygotowanie przystawki Sylwestrowej.





SKŁADNIKI

  • szklanka makaronu ryżowego
  • 1 mały brokuł
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 10 dag. sera żółtego

Na sos

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2- ząbki czosnku

WYKONANIE

 Makaron wsypujemy na gotującą się wodę. Po zagotowaniu zostawiamy jeszcze 2 minuty. Odcedzamy przelewamy zimną wodą. Brokuł gotujemy tak, by się nie rozgotował. Dzielimy na drobne różyczki. Dodajemy do makaronu. Wsypujemy osączoną z wody kukurydzę i ser pokrojony w kostkę. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, dodajemy do sałatki. Składniki sosu łączymy ze sobą ( oczywiście czosnek wyciskamy przez praskę). Łączymy ze składnikami sałatki.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

czwartek, 28 grudnia 2017

Bounty -ciasto, które zachwyci

Ciasto nie tylko pięknie wyglądające, ale przede wszystkim wyśmienicie smakujące. Wiórki kokosowe z masą budyniową połączone z ciemnym biszkoptem. Nie można się oprzeć, dlatego szybko znika z talerza.     


SKŁADNIKI

Na biszkopt:

  • 7 jaj
  •  28 dag cukru
  •  16 dag mąki pszennej
  •   4 dag kakao
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:

  • 3 szklanki mleka
  •   ¾ szklanki cukru
  •  cukier waniliowy
  •  35 dag wiórek kokosowych
  •  budyń śmietankowy
  •  250 g masła
Polewa czekoladowa
  • 1.2 kostki masła
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka zelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 5 łyżek śmietany
WYKONANIE

 Pieczemy ciemny biszkopt. 

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Pieczemy 180 stopni ok. 40 min. Upieczony biszkopt studzimy

Robimy masę kokosową.

2 ½ szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. Wsypujemy kokos, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodajemy masło i rozpuszczamy, mieszając. Budyń rozrabiamy w ½ szklanki mleka i wlewamy do masy kokosowej. Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.


Przekładamy ciasto.

Biszkopt kroimy na połowę na jedna część wykładamy 1/2 masy kokosowej. Przykrywamy drugim. na wierzch wylewamy pozostałą część masy. Całość zalewamy polewą czekoladową. Możemy gotowa lub robimy swoją. u mnie wypróbowana polewa czekoladowa, która jest szklista i się nie kruszy.

Wykonanie polewy


Masło, cukier i kakao lekko podgrzewamy do rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w  wodzie. Mieszamy nie zagotowując. Odstawiamy z ognia dodajemy śmietanę. Dalej dobrze mieszamy i wylewamy na ciasto. 



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

Sałatki na Sylwestra

Sałatki to doskonała propozycja na Sylwestra. Myślę że każdy znajdzie coś dla siebie.




 SAŁATKA RZYMSKA

SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO

SAŁATKA Z MAKARONEM

KARMELIZOWANA PIERŚ KURCZAKA

SAŁATKA BROKUŁOWA

SAŁATKA Z AWOKADO

SAŁATKA WARSTWOWA

SAŁATKA Z TORTELLINI

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

SAŁATKA MAKARONEM RYŻOWYM

SAŁATKA Z BROKUŁEM I SERKIEM WIEJSKIM


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

środa, 27 grudnia 2017

DLACZEGO WARTO KUPIĆ PATELNIE DO NALEŚNIKÓW?


Asortyment patelni do smażenia i przygotowania potraw jest bardzo bogaty. Ze wszystkich rodzajów wybraliśmy dziś patelnie do naleśników. Dlaczego warto wybrać patelnie do naleśników oraz jak wygląda taka patelnia? Na jaką powłokę się zdecydować, aby naleśniki się nie przyklejały? Na te wszystkie pytania odpowiemy w dzisiejszym poście. Przeczytaj go, zanim wybierzesz nową patelnię do wyposażenia swojej kuchni.
Na rynku dostępne są różne rodzaje patelni. Ich specyfikacja jest zależna od materiału korpusu z jakiego są wykonane oraz od powłoki. Dodatkowo w niektórych wypadkach ważny jest kształt. Nie bez powodu patelnie do naleśników są idealnie płaskie i posiadają obniżone ranty. Korpus może być wykonany ze stali, żeliwa lub aluminium odlewanego. Ostatnio bardzo popularne są te z odlewanego aluminium, które co ciekawe, nadają się na kuchenkę indukcyjną. A przecież wiadomo, że dzisiaj patelnia do naleśników na indukcję to podstawa.


Patelnia do naleśników z odlewanego aluminium jest bardzo trwała, a korpus nie ulega zniekształceniu pod wpływem temperatury. Takie patelnie posiadają różne powłoki. Są to między innymi powłoki mineralne nieprzywierające, ceramiczne oraz inne określane jako non-stick. Przy tego rodzaju powłokach zaleca się smażenie z niewielką ilością tłuszczu. Najbardziej znaną i lubianą powłoką jest powłoka teflonowa. Przy wyborze takiej powłoki, pamiętaj, aby sprawdzić, czy jest ona certyfikowana. Patelnie z powłoką teflonową niskiej jakości szybko ulegają uszkodzeniu. Ciekawą alternatywą dla teflonu są wszystkie powłoki non-stick. Wyżej wspomniana powłoka mineralna jest odporna na zarysowania i świetnie sprawdza się przy smażeniu naleśników. Taka powłoka daje nam gwarancję, że ciasto naleśnikowe nie będzie przywierało do rantów. Wysokiej jakości powłoki ceramiczne również przynoszą satysfakcje konsumentom. Przy użytkowaniu powłok ceramicznych pamiętaj, aby nie narażać ich na szok temperaturowy.


Kształt patelni do naleśników jest ściśle określony. Tradycyjna patelnia do naleśników i omletów jest idealnie płaska oraz posiada niskie ranty. Jej odpowiednia grubość utrzymuje stabilną temperaturę. Równomierne ogrzewanie patelni jest ważne, ponieważ zapewnia nam jednolity, złocisty kolor naleśników. Dlaczego krótki rant patelni? Jest to czysto praktyczna cecha. Dzięki temu, że rant jest niski, mamy mniejsze prawdopodobieństwo, że ciasto do naleśników rozleje nam się na boki patelni – jesteśmy bardziej ostrożni. Efekt? Ciasto zostanie tylko na dnie, a każdy naleśnik będzie tej samej średnicy.


Zobacz patelnie do naleśników: https://naczynia.olkusz.pl/patelnie-do-nalesnikow

Jeśli jesteś miłośnikiem naleśników lub innego rodzaju placków typu pancake, czy omletów, patelnia do naleśników sprawdzi się doskonale. Szczególnie jeśli nie lubisz, kiedy coś w kuchni nie wychodzi. Podsumowując zalety takiej patelni to: płaskie dno, które gwarantuje równomierne nagrzewanie się patelni, niski rant umożliwiający smażenie idealnie okrągłych naleśników. No i najważniejsze – mała waga. Przecież nie chcesz, aby przy podrzucaniu piętnastego naleśnika rozbolał Cię nadgarstek!


Źródło: naczynia.olkusz.pl

wtorek, 31 października 2017

Sernik w czarno -białej odsłonie.

Zawsze się udaje, zawsze smaczny i niezawodny na każdą okazję. Sernik z ciastem czarno-białym.



SKŁADNIKI

Ciasto

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 masło
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do piecznia
Masa serowa
  • 1 wiaderko sera
  • 100 gram masła
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1  budyń świetankowy
  • skórka  starta z jednej pomarańczy
  • cukier waniliowy
WYKONANIE

 Mąkę przesiewamy i łączymy z masłem i proszkiem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. 1/4 ciasta wkładamy do zamrażarki pozostałą do lodówki.  Żółtka ucieramy z masłem i cukrem, następnie dodajemy ser i dalej dobrze ucieramy do połączenia składników. Wsypujemy budyń i starą skórkę z pomarańczy ( oczywiście owoc wcześniej sparzamy wrzątkiem. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód rozwałkowujemy 3/4 ciasta. na ciasto wylewamy masę serową. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto schłodzone w zamrażarce.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 1 godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do ostygnięcia.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

poniedziałek, 23 października 2017

Rogaliki różane


Do kawy i nie tylko. Pyszne rogaliki z marmoladą z róży. Łatwe nawet dla tych, którzy nie lubią robić ciasta drożdżowego. Tutaj wszystkie składniki ,łącznie z rozkruszonymi drożdżami łączymy razem. Wypróbujecie- naprawdę warto.



SKŁADNIKI

  • 35 dag. masła
  • 60 dag. mąki tortowej
  • 5 dag. drożdży
  • 2 całe jajka 
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
Dodatkowo
  • marmolada z róży
  • cukier puder do posypania
  • białko z jajka do posmarowania rogali


WYKONANIE

 Mąkę rozcieramy z masłem, dodajemy wszystkie pozostałe składniki, drożdże rozkruszamy i wyrabiamy ciasto. Na pewno wszystko się się połączy. Ciasto będzie nieco twarde, ale takie ma być.
Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
 Następnie rozwałkowujemy cienki placek, przykładamy talerz o średnicy ( u mnie 21 cm. ) Odcinamy pasek dookoła talerza. Mamy okrąg, który dzielimy na osiem części. Takich kół wyjdzie nam kilka.

Na szerszym brzegu nakładamy odrobinę marmolady i zwijamy od szerszej  do wąskiej części.
 Rogaliki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem.
Pieczemy w 190 stopniach C do zarumienienia ciasta.


Po upieczenie rogaliki posypujemy cukrem pudrem.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

sobota, 21 października 2017

Sałatka z tuńczykiem

Tuńczyk  z puszki może generalnie super zdrowy nie jest, ale czasami warto go wykorzystać do sałatek lub past. Duża zaleta takiej sałatki to jej szybkie przygotowanie i składniki ,które raczej w każdym  domu mamy pod ręką.



SKŁADNIKI

  • 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 6 jajek
  • 2 średnie cebule
  • 10 dag sera żółtego ( dowolny)
  • 2 łyżki majonezu
  • sól pieprz do smaku

WYKONANIE

 Jajka gotujemy na twardo. Cebulę kroimy w drobną kostkę, lekko solimy i mieszamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ogórki kroimy w kostkę. Jajka obieramy ze skorupki i również kroimy w kostkę, jajka delikatnie solimy i pieprzymy.   Z tuńczyka odlewamy zalewę. wszystkie składniki łączymy ze sobą razem z majonezem. Mieszamy. Opcjonalnie można dodać szczypiorek lub jak lubimy pół puszki kukurydzy.


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

piątek, 20 października 2017

Roladki pizzowe

Szybkie , smaczne roladki z gotowego ciasta na pizzę. Doskonałe jako przystawka na imprezę lub po prostu smaczna kolacja.


SKŁADNIKI 

  • 2 gotowe płaty  ciasta do pizzy
  • 30 dag.mięsa mielonego , np. drobiowe
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki  pieprzu
  • szczypta majeranku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 2-3 pomidory
  • 15 dag sera żółtego

WYKONANIE

Cebulę  kroimy w kostkę podsmażamy na oleju, dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy solą, pieprzem,papryką, dodajemy odrobinę majeranku  Podsmażamy mięso. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory i dalej dusimy pod przykryciem aż pomidory się rozsmażą.
Mięso rozsmarowujemy na płatach ciasta na pizzę. Ścieramy ser i zwijamy ciasto  w rulon. Robimy to od szerszej strony. Następnie kroimy roladę w kawałki.


Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 20 min
 Roladki podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

sobota, 14 października 2017

Sernik z musem śliwkowym

Serniki jadamy w różnych wersjach. Często mamy swoje ulubione, co nie znaczy, że nie warto popróbować czegoś innego. Dla mnie sernik z musem malinowym, który prezentowałam TU to rewelacja, ale okazuje się, że eksperymentowanie otwiera przed nami nowe oblicza smaku. Sernik z musem śliwkowym to kolejny przepis, który polecam nie tylko dla smakoszy serników, ale  również  śliwek. Wypróbujcie i na pewno się rozsmakujecie w tym jakże pysznym serniczku. W mojej wersji spód brownie, ale można zrobić swój wypróbowany



 SKŁADNIKI 

Ciasto brownie

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mąki
  • 60 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 jajko

Masa serowa

  • 1 kg twarogu na sernik ( gotowy lub  zmielony dwukrotnie)
  • 1 szklana cukru kryształ
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 laska wanilii lub cukier waniliowy 
  • 100 ml. śmietany kremówki

Mus śliwkowy

  • ok 40 dag. dobrze  dojrzałych śliwek węgierek 
  • 3-4 łyżki cukru

WYKONANIE
Ciasto

Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko ostudzamy.
Jajko z cukrem ucieramy do uzyskania jasnej puszystej masy, a następnie partiami dodajemy roztopioną czekoladę. Gdy składniki się połączą dosypujemy mąkę. Przygotowane ciasto wylewamy do natłuszczonej tortownicy średniej wielkości. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze  180 stopni ok. 7 -8 minut.
Spód przestudzamy.

 Mus.

Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy  na małe kawałki. Zasypujemy cukrem i wszystko
umieszczamy  w garnku.Dusimy na małym ogniu ok. 30-40 minut do  czasu, gdy śliwki zupełnie się rozpadną i  część płynu odparuje. Możemy spróbować i dosłodzić wg. własnego smaku. Przecieramy przez gęste sitko.

Masa serowa

Twaróg, cukier  i mąkę ziemniaczaną  miksujemy. Dodajemy po kolei jajka miksując. Na końcu dodajemy śmietankę kremówkę wanilię. 3/4 masy wykładamy na podpieczony spód brownie. Następnie łyżką układamy mus śliwkowy. Wierzch zalewamy resztą masy sernikowej.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika  180 stopni i pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu sernik zostawiamy do ostygnięcia, oczywiście piekarnik wyłączamy i lekko uchylamy drzwi. Sernik powinien być dobrze schłodzony, wtedy mus lepiej się trzyma. Jeśli sernik nam pęknie, możemy to miejsce uzupełnić musem, ( ale nie koniecznie).




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

piątek, 13 października 2017

Tarta z kurczakiem i brokułem

Pyszna tarta, którą możemy sobie zaserwować w każdej chwili, bowiem jest prosta i niezbyt skomplikowana. Ciasto kruchutkie , rozpływa się w ustach. Można po prostu jeść , jeść i jeść...
Polecam. Tu link do tarty ze szpinakiem Quiche ze szpinakiem




SKŁADNIKI

Ciasto
  • 20 dag mąki
  • 100 g. masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki wody
Farsz:
  • 1 brokuł
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1/2 opakowania kwaśniej śmietany 18%
  • 2 jajka 1 żółtko
  • 50 g, sera żółtego np. parmezan
  • 2 łyżki płatków migdałowych

WYKONANIE

Mąkę rozcieramy z masłem, dodajemy żółtko, wodę i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy do lodówki nawet na ok. 1 godzinę. Można wyjąć po 20  minutach.
Brokuł płuczemy, oddzielamy różyczki i obgotowujemy ok 10 min. Wylewamy na sitko ,żeby obciekł z wody. Pierś płuczemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i obsmażamy na odrobinie oleju.

Ciasto rozwałkowujemy, najlepiej przez folię, ponieważ może się kleić. Wykładamy do formy i wyciskamy na boki. Zapiekamy w piekarniku na termoobiegu 150 st. ok. 10 min. lub bez termoobiegu w 180 st. ok. 15 min.


Na podpieczone ciasto wykładamy podsmażoną pierś, brokuł i zalewamy śmietaną wymieszaną z przyprawami, jajkiem i serem.  Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy  w 180 stopniach ok. 40 min. Na termoobiegu, krócej.


.









SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

piątek, 6 października 2017

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Bardzo szybka i smaczna sałatka. Doskonała na każdą okazję. Dobra na śniadanie, kolację, ale również na imprezę.




SKŁADNIKI

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 6 jajek
  • 2 cebule
  • 15 dag żółtego sera
Sos
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy

WYKONANIE

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, oddzielamy białko od żółtka. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na drobnej tarce. Składniki na sos łączymy ze sobą.
Sałatkę układamy w salaterce w następującej kolejności.
Pierwsza warstwa połowa startych na grubej tarce białek, na to wykładamy jedną puszkę odsączonego z zalewy tuńczyka, na to połowa pokrojonej cebuli. Cebulę smarujemy połową rozrobionego sosu, na sos połowa żółtego sera. Przechodzimy do następnej warstwy. Czyli białka, tuńczyk, cebula, żółty ser , sos i ostatnia warstwa to starte na bardzo drobnej tarce żółtka.
Sałatka powinna trochę postać w lodówce, wtedy nabierze wyraźnego smaku.


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

środa, 4 października 2017

Lekka alternatywa dla tłustych dodatków na pizzy? Zobacz propozycje.



Pizza, powszechnie uważana za niezdrową, wcale taka być nie musi. Wszystko zależy od tego, jakie dodatki trafią na drożdżowe ciasto. Jeżeli więc nie chcesz zrezygnować z tego włoskiego dania a dbasz o linię, poznaj mniej kaloryczne alternatywy dla boczku, kiełbasy czy serów.

Jak pokazuje raport „Talerz Polaka 2015” przygotowany przez serwis gastronomiczny PizzaPortal.pl, pizza w Białymstoku, Warszawie, Krakowie oraz innych miastach niezmiennie wygląda tak samo. Polacy zachowują ostrożność w doborze dodatków, zamawiając przede wszystkim szynkę (64 proc.) i salami (59 proc.). Ze względu na sporą zawartość tłuszczu, dość znacznie podnoszą wartość energetyczną pizzy. Dlatego warto swoją uwagę skierować przede wszystkim w stronę lżejszych dodatków. Dzięki temu pizza w Białymstoku, Wrocławiu lub innym mieście będzie dużo zdrowsza, a przy tym tak samo smaczna.
1. Rukola
Rukola to sałata, która w ostatnim czasie cieszy się ogromną popularnością. Wyrazista – z wyczuwalną nutką ostrości – podkręci smak każdej pizzy. Jej zaletą, poza niską kalorycznością, jest soczyście zielony kolor. Dzięki temu pizzę aż chce się jeść oczami.
2. Brokuły
Brokuły to bogactwo cennych składników odżywczych. Charakteryzują się niską kalorycznością, dlatego świetnie sprawdzą się jako dodatek do pizzy. Dzięki pieczeniu, zachowują one swoją chrupkość i wzbogacają smak włoskiego dania.
3. Pieczarki (lub inne grzyby)
Pizza z pieczarkami to już klasyk nad klasykami. Nie da się jednak ukryć, że podawana właśnie z tym dodatkiem jest nisko kaloryczna.
Jeżeli jednak smak pieczarek już Ci się znudził, możesz je zastąpić innymi grzybami, np. kurkami, prawdziwkami czy borowikami.
4. Ogórek kiszony
Kiszonki to samo zdrowie, dlatego warto dodać je do pizzy. Ogórki pokrojone w cienkie plastry nie tylko wzbogacą smak, ale i poprawią walory wizualne włoskiego dania.
5. Kurczak
Jeśli nie wyobrażasz sobie bezmięsnej pizzy, nie musisz rezygnować z mięsa. Wystarczy, że tłustą wieprzowinę zamienisz na chudego kurczaka. Jako dodatek świetnie sprawdzi się pokrojony w cienkie paski lub kostkę filet z kurczaka.
Jak jeszcze „odchudzić” pizzę?
Pamiętaj, że na kaloryczność pizzy wpływa wiele czynników. Przykładowo, klasyczna pizza margherita to zaledwie 200-250 kcal, podczas gdy pizza pepperoni dostarcza ok. 420 kcal!

Jeżeli zależy Ci na „odchudzeniu” tego dania, zrezygnuj z grubego ciasta w stylu amerykańskim. Ogranicz także ilość sera do minimum – nie jest zatem wskazana pizza serwowana jako „quattro formaggi”. Ponadto jedz pizzę na wzór włoski – bez dodatkowego sosu na wierzchu. A jeśli już musisz mieć sos, wybierz ten na bazie jogurtu, rezygnując z majonezu.

sobota, 30 września 2017

Ratatouille do słoików

Ratatouille ( ratatuj) czy leczo? Można  by snuć wywody potwierdzone przez znawców kuchni. Dla mnie ratatuj to takie leczo bez mięska i zamknięte w słoiku, by w zimowe dni otworzyć i dodać do niego mięso lub zjeść po wegetariańsku. Jak kto woli. Warto przygotować kilka słoiczków, kiedy pod ręką mamy cukinię, paprykę i pomidory.





SKŁADNIKI

  • 4 cukinie (ok. 1 kg.)
  • 2 kg pomidorów
  •  1 duża  cebula
  • 2 papryki żółte lub zielone
  •  2 papryki czerwone
  •  5-6 ząbków  czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/3 szklanki oliwy
  •  sól, pieprz do smaku

WYKONANIE

Cukinię jeśli jest młoda nie obieramy, jeśli dorodna to należy obrać i wydrążyć nasiona.  Kroimy w ćwierć plastry Cebulę w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, chwilę czekamy , a następnie zalewamy zimną wodą i obieramy. Kroimy w kostkę. Na oliwie przesmażamy  kolejno cebulę, paprykę, cukinię . Wrzucamy do garnka, dodajemy pomidory, tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę.Dodajemy trochę pieprzu i soli. Dusimy ok. 40 min, od czasu do czasu mieszając. Przekładamy gorące warzywa do wyparzonych słoików i  odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

niedziela, 10 września 2017

Paprykarz domowy


Wszyscy znamy smak paprykarza szczecińskiego? Jak nie, to proponuję zrobić domowy i na pewno od razu  zakochamy się w jego smaku. Doskonała przekąska z warzyw, ryb i ryżu zamknięta w słoikach.  Po jego zrobieniu, a z porcji wychodzi dużo słoiczków i tak zaczniecie drugie podejście, bowiem ten domowy wyrób rozpływa się w ustach, i bardzo szybko znika. Przepis dostałam od znajomej razem ze słoiczkiem gotowego przetworu. Nie wierzyłam, że smak może być tak doskonały. Polecam wszystkim. Robimy domowy paprykarz.





SKŁADNIKI

  • 2 kg. filetów rybnych już po rozmrożeniu ( u mnie mintaj)
  • 4 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • 3 cebule
  • 1 por
  • 1/4 średniej kapusty
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu surowego
  • 5 małych słoiczków przecieru pomidorowego
  • 1 ketchup Pudliszki
  • 1 butelka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej

WYKONANIE

Filety po rozmrożeniu przekręcamy 2 razy przez maszynkę . Pietruszkę, kapustę i seler ścieramy  na grubej tarce. Cebulę kroimy w kostkę, pora w paski. Wszystko łączymy z rybą dodajemy sypkie przyprawy i mieszamy. Można spróbować, jeśli smak nam nie odpowiada dodajemy jeszcze przypraw. Do wszystkiego dodajemy surowy ryż, przecier i olej. Jeszcze raz mieszamy.

Cała filozofia tego przepisu polega na tym, że surowe składniki nakładamy do słoików i gotujemy 3,5 godziny. Farsz jest rzadki, ale w trakcie gotowania wszystko wchłoną surowe produkty. Podczas długiego gotowania można dolewać do garnka gorącą wodę. Tak przygotowany paprykarz możemy przechowywać w spiżarce. Zaręczam jednak, że zbyt długo nie postoi.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

czwartek, 31 sierpnia 2017

Ketchup z cukinii i pomidorów

Cukinia obrodziła, więc przetwory z niej idą całą parą. W połączeniu z innymi warzywami daje doskonałe smaki. Na początek  ketchup z cukinii i pomidorów.  Jeśli jeszcze nie robiliście to polecam, bo jest to  naprawdę smaczny, domowy ketchup.





SKŁADNIKI

  • ok. 2 kg cukinii obranej i oczyszczonej z nasion
  • ok 1 kg. cebuli
  • 1,5 kg pomidorów
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 2 małe papryczki chili lub 1 łyżeczka sproszkowanek
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki soli
  • 3-4 łyżki cukru
  • ok 6-8 ząbków czosnku 
  • gałązka oregano 
  • gałązka natki pietruszki
  • kilka nasion gorczycy

WYKONANIE

Cukinię ścieramy na tarce, lekko. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do cukinii.  Solimy   ( 1 łyżka ) mieszamy i zostawimy na  1 godzinę. Po tym czasie odciskamy z nadmiaru soku. Wkładamy do dość dużego garnka. Nakrywamy i podduszamy. Pomidory nacinamy na krzyż, sparzamy wrzątkiem na  ok. 2 -3 minuty. Zalewamy zimną wodą i ściągamy skórkę. Kroimy w kostkę dodajemy do cukinii, następnie wrzucamy rozdrobnione lub sproszkowane chili, gorczycę i paprykę słodką. Gotujemy, aż pomidory będą  się rozpadać. Garnek odstawiamy z ognia i wszystko dobrze blendujemy. Tak przygotowaną pulpę ponownie podgrzewamy na lekkim ogniu, dodajemy ocet, gałązkę, oregano, natkę pietruszki. Gotujemy do odparowania nadmiar płynu. Następnie doprawiamy solą, pieprzem , cukrem. Tutaj należy posmakować i doprawić w/g własnego smaku ( ja zawsze tak robię). na sam koniec dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę. Mieszamy i usuwamy gałązki oregano i natki.
Gorący ketchup nakładamy do słoików, obracamy do góry dnem lub pasteryzujemy ok. 10 min.






SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

czwartek, 27 kwietnia 2017

Chaczapuri-chlebek gruziński

Dania kuchni gruzińskiej już pojawiły się na moim blogu. Proszę zajrzeć TU. Dzisiaj proponuję kolejny przepis - Chaczapuri to pyszny gruziński chlebek z serem. Pierwszy raz próbowałam chaczapuri w restauracji gruzińskiej w Warszawie  na Ursynowie. Smak tego chlebka zachwycił mnie swoją delikatnością, wyjątkowością i ciekawym smakiem sera. Bardzo inspirujące jest odkrywanie rożnych kuchni świata. Najsmaczniejsze okazują się być te  najprostsze potrawy, tworzone przez gospodynie na szybko. Tak jest również w przypadku chaczapuri. Jest to prosta potrawa, którą każda gruzińska gospodyni robiła na swój sposób i na rożnym cieście. Ale nie samo ciasto jest tutaj najważniejsze, podstawa każdego gruzińskiego chlebka to sery, które nadają mu tego wyjątkowego smaku. Z serem i jego rodzajami możemy eksperymentować. Na pewno doskonałe do chaczapuri są sery podpuszczkowe. Można mieszać ze soba różne sery. W takim razie zapraszam do zapoznania się z przepisem.




SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 25 dag maki pszennej 
  • 10 dag, drożdży
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju.
Nadzienie:
  • 25 dag sera mozzarella
  • 10 dag sera gouda
  • 15 dag sera fetta


WYKONANIE

Drożdże rozprowadzamy niewielką ilością ciepłego mleka z odrobiną soli i cukru. Kiedy podrosną dodajemy do mąki. Podlewamy ciepłym mlekiem i jogurtem i wyrabiamy na szklistą masę, w między czasie dodajemy olej. Ciasto powinno odstawać od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Dobre ciasto jest leciutkie , rozciągające się.


Sery ścieramy na tarce lub rozkruszamy w przypadku sera fetta. Łączymy ze sobą najlepiej dłonią. Robimy cztery kule.


Ciasto dzielimy na cztery porcje. Każda lekko rozwałkowujemy, środek zostawimy grubszy.


Kładziemy ser, zlepiamy tworząc kulę, którą następnie rozpłaszczamy na grubość około jednego centymetra.





Tak przygotowany chlebek możemy piec ok 15 min w nagrzanym do 220 stopni C w piekarniku lub możemy smażyć na suchej patelni z obu stron. W moim przypadku chaczapuri było pieczone. Po upieczeniu delikatnie smarujemy masłem.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.