niedziela, 30 listopada 2014

Gniazdka z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami i parówką

Ciasto francuskie należy do tych trudnych i pracochłonnych. dlatego dla mnie i pewnie dla wielu osób doskonałym rozwiązaniem są gotowe płaty ciasta francuskiego. Osobiście sprawdziłam               i uważam,że doskonale nadają się do wielu wypieków. A zaoszczędzamy sporo czasu. Przystawki z ciasta francuskiego są szybkie i bardzo smaczne. Polecam jedną z nich.





SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie cista francuskiego
  • dwie parówki
  • 2 łyżki pasty  z suszonych pomidorów

WYKONANIE:

Rozkładamy płat ciasta francuskiego i smarujemy pastą z pomidorów


 .


Na to kładziemy dwie parówki, od brzegu i zwijamy tak, jak roladę


Kroimy na cienkie płaskie części, które układamy na blaszce i pieczemy ok 15 min. w temperaturze 200 stopni



SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

Śniadanie z domowym pieczywem.

Nie ma to jak  śniadanko z domowymi wypiekami. Bułeczki utrzymują swoja świeżość, są delikatne i  mięciutkie do tego pasta z tuńczyka. Można się delektować smakiem. Polecam







Przepis na bułeczki z domowego wypieku zapraszam tutaj:
 BUŁECZKI ŚNIADANIOWE










Pasta z tuńczyka zapraszam tutaj:
PASTA Z TUŃCZYKA




SMACZNEGO
 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

sobota, 29 listopada 2014

Sałatka wielowarstwowa

Sałatka szybka i smaczna. Doskonała jako dodatek do wędlin




SKŁADNIKI:

NA małą salaterkę

  • 3 łyżki groszku z puszki 
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 cebulka
  • jedno jabłko
  • 4 jajka
  • pół szklanki ketchupu łagodnego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonez

Wykonanie

Jabłko, jajko i cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na małych oczkach.

 Jogurt i majonez mieszamy razem. Sałatka ma kilka warstw .

  Zaczynamy od wsypania na dno salaterki groszku. Na to dajemy cebulę i smarujemy połową sosu majonezowego.

Kolejna warstwa, to kukurydza, na którą rozkładamy jabłka. Smarujemy ketchupem, który przygotowaliśmy do sałatki.

Na keczup kładziemy jajka i smarujemy resztą sosu majonezowego.





Całość posypujemy serem. Wierzch dekorujemy.

PRZEPIS W WERSJI FILMOWEJ ZAPRASZAM









Smacznego

Bułeczki śniadaniowe


W ubiegłym tygodniu piekłam bułeczki, Pisałam,że wyszły smaczne ,ale ciasto było za rzadkie, wiec nie urosły. Drugie podejście i korekta przepisu sprawiły ,że pieczywo urosło i jest pyszne. Polecam









SKŁADNIKI:
  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 
  • 3 łyżki oliwy do środka i pół łyżki do smarowania na wierzch
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g, drożdży świeżych
  • ok. 1,5 szklanka mleka
WYKONANIE


Z drożdży przygotować rozczyn ( 1/4 szklanki mleka, łyżeczka mąki odrobinę cukru i soli -wymieszać. Czekać  aż urośnie.

Wszystkie pozostałe składniki połączyć, dodać rozczyn. odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godz.



Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podzielić na 8  części. Uformować bułki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. 

Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. Posmarować olejem . Można posypać ziarnem. 

Piec w temperaturze 200 stopni przez 5 min i  180 przez 20 min. 

Bułeczki pysznie smakują  z domową pastą Smaczna pasta z tuńczyka






SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

Smaczna pasta z tuńczyka


Tuńczyka wszyscy lubią w moim domu,dlatego często pojawia się w postaci rożnych past. Dzisiaj proponuję tuńczyka z twarogiem , ogórkiem i jakiem. Smaczna pasta, a jeśli jeszcze do tego zrobimy domowe pieczywo, to mamy królewska ucztę śniadaniową. Pieczywo tutaj: Chlebek wiejski




SKŁADNIKI
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 łyżeczka majonezu
  • odrobina musztardy
  • 3 jajka
  • pół pęczka szczypiorku
  • 10 dag. lekkiego twarogu 
  • jeden większy ogórek
  • sól, pieprz

WYKONANIE

Tuńczyka odlewamy z oleju i wrzucamy do miski, dodajemy, pokruszony ser, pokrojony szczypior, rozdrobnione jajka i pokrojony drobno ogórek. Solimy , pieprzymy i mieszamy składniki pasty.















Układamy na półmisku, dekorujemy.
Podajemy z pieczywem wiejskim, np: TAKIM






SMACZNEGO


 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

piątek, 28 listopada 2014

Sałatka z awokado z odrobiną imbiru

Wersja dość szybkiej sałatki z awokado na bazie rożnych sałat. Polecam.




SKŁADNIKI

  • 1 długi zielony ogórek
  • 1 miękkie awokado
  • 1 cm kawałek świeżego imbir
  • 2 jajka
  •  mix sałat ( połowa opakowania)
  • pęczek szczypiorku
  • sok z cytryny
  • sól , pieprz
  • świeża bazylia

Sos:

  •  2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1  łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu


WYKONANIE

  Do miski wsypujemy sałaty mieszamy z pokrojoną bazylią, kilka listków. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w niezbyt duże kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do sałty.

Awokado obierać, przekroić na pół, usunąć pestkę. Miąższ pokroić na kawałki, skropić łyżeczką soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem.

Ogórki umyć, obrać. Pokroić na małe kwadraty.  Awokado i ogórki dodać do sałaty.


Imbir pokroić w małe paski dodać do sałaty. Posypać na wierzchu szczypiorkiem.



Przygotować sos mieszając wszystkie składniki w miseczce. Polać po wierzchu. wymieszać.







Ozdobić podawać jako przystawkę.



SMACZNEGO 


 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

Śledzie po żydowsku

Okres przedświąteczny sprawia,że sięgamy do dań, które doskonale smakują na Wigilijnym stole. Śledzie przerabiamy na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję takie, bez których nie ma świat w moim domu. Doskonałe w smaku. Polecam.    








SKŁADNIKI:

  • 1 kg. śledzi -matiasy
  • 4 cebule- duże
  •  20 dag.dag rodzynek
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  •  1 łyżka oleju do smażenia
Dodatkowo do  słoika:
  • 1/4 szklanki oleju ( np rzepakowy z Lidla tłoczony na zimno)
  • 3 łyżki octu winnego jabłkowego


WYKONANIE:

Śledzie moczymy w wodzie lub w mleku, tak by pozbyć się słonego smaku.

Obieramy cebule i kroimy w piórka. na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy cebule i przykrywamy do duszenia. Cebula powinna być miękka, ale nie przypieczona.

Do tak przyrządzonej cebuli dodajemy rodzynki i na chwilę zostawiamy, by zmiękły


Następny etap to koncentrat pomidorowy i musztarda, które dodajemy do cebuli , mieszamy. Możemy dodać odrobinę cukru jeśli będą zbyt kwaśne.


 Ostudzamy podstawę do naszych śledzi. Następnie w szklance rozrabiamy olej rzepakowy i ocet. Wlewamy na dno słoika.

Będziemy warstwami układać śledzie i cebulkę.Pierwsza warstwa cebulka, następnie pokrojone na kawałki śledzie. Znowu cebulka i tak na zmianę.

 Taka porcja wystarcza na słoik 1,25 litra, Można zrobić w dwóch mniejszych.

Polecam również: Śledzie z pysznie przyrządzoną cebulką



Śledzie i oczywiście warstwa je przykrywająca smakują najlepiej po dwóch trzech dniach.

Takie danie możemy spokojnie zrobić na kilka dni przed świętami. Oby tylko wytrzymały do świąt.





SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.