Dodatek owoców do rożnych sałatek bardzo korzystnie wpływa na podniesienie ich smaku. Moja propozycja to karmelizowania pierś z kurczaka , sałata rzymska z truskawkami i oczywiście sos, który jest esencją każdej sałatki.
SKŁADNIKI:
Na sos:
WYKONANIE
Sałatę płuczemy i kroimy na większe kawałki. Dodajemy pokrojonego w ósemki , pomidora. Ogórek kroimy w grubsza kostkę. Jajka ugotowane na twardo, kroimy w ósemki, z jednego zostawiamy żółtko do sosu. cebulę obieramy , przekrawamy na połowę i kroimy w pół piórka. Słonecznik prażymy dodajemy do sałatki.
Pierś z kurczaka płuczemy, suszymy i kroimy w cienkie krótkie paski. Obsmażamy na oliwie, posypujemy ziołami. Kiedy pierś odparuje dodajemy miód i smażymy aż kurczak obtoczy się miodem i skarmelizuje. Dodajemy do sałatki. Na wierz dajemy pokrojone w ćwiartki truskawki
Składniki sosu łączymy i dobrze rozcieramy żółtko. Po co żółtko? Otóż sos nie będzie przeciekał, tylko dostanie gęstej kleistej konsystencji.
Przed podaniem polewamy sosem sałatkę. lekko mieszamy.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI:
- 1 sałata rzymska ( lub inny zestaw sałat)
- 1 ogórek
- 1/2 piersi z kurczaka
- 1 pomidor
- 2 jajka
- 5-6 truskawek
- 1 łyżka prażonego słonecznika
- zioła do kurczaka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy
- 1 czerwona cebula
Na sos:
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- zioła takie, jakie lubimy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 ugotowane żółtko
WYKONANIE
Sałatę płuczemy i kroimy na większe kawałki. Dodajemy pokrojonego w ósemki , pomidora. Ogórek kroimy w grubsza kostkę. Jajka ugotowane na twardo, kroimy w ósemki, z jednego zostawiamy żółtko do sosu. cebulę obieramy , przekrawamy na połowę i kroimy w pół piórka. Słonecznik prażymy dodajemy do sałatki.
Pierś z kurczaka płuczemy, suszymy i kroimy w cienkie krótkie paski. Obsmażamy na oliwie, posypujemy ziołami. Kiedy pierś odparuje dodajemy miód i smażymy aż kurczak obtoczy się miodem i skarmelizuje. Dodajemy do sałatki. Na wierz dajemy pokrojone w ćwiartki truskawki
Składniki sosu łączymy i dobrze rozcieramy żółtko. Po co żółtko? Otóż sos nie będzie przeciekał, tylko dostanie gęstej kleistej konsystencji.
Przed podaniem polewamy sosem sałatkę. lekko mieszamy.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.