środa, 24 czerwca 2015

Sałata rzymska z kurczakiem i truskawką

Dodatek owoców do rożnych sałatek bardzo korzystnie wpływa na podniesienie ich smaku. Moja propozycja to karmelizowania pierś z kurczaka , sałata rzymska z truskawkami i oczywiście sos, który jest esencją każdej sałatki.





SKŁADNIKI:

  • 1 sałata rzymska ( lub inny zestaw sałat)
  • 1 ogórek
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 1 pomidor
  • 2 jajka
  • 5-6 truskawek
  • 1 łyżka prażonego słonecznika
  • zioła do kurczaka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czerwona cebula

Na sos:

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • zioła takie, jakie lubimy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 ugotowane żółtko

WYKONANIE

Sałatę płuczemy i kroimy na większe kawałki. Dodajemy pokrojonego w ósemki , pomidora. Ogórek kroimy w grubsza kostkę. Jajka ugotowane na twardo, kroimy w ósemki, z jednego zostawiamy żółtko do sosu. cebulę obieramy , przekrawamy na połowę i kroimy w pół piórka. Słonecznik prażymy dodajemy  do sałatki.




Pierś z kurczaka płuczemy, suszymy i kroimy w cienkie krótkie paski. Obsmażamy na oliwie, posypujemy ziołami. Kiedy pierś odparuje dodajemy miód i smażymy aż kurczak obtoczy się miodem i skarmelizuje.  Dodajemy do sałatki. Na wierz dajemy pokrojone w ćwiartki truskawki



Składniki sosu łączymy i dobrze rozcieramy żółtko. Po co żółtko? Otóż sos nie będzie przeciekał, tylko dostanie gęstej kleistej konsystencji.



Przed podaniem polewamy sosem sałatkę. lekko mieszamy.





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

wtorek, 23 czerwca 2015

Karkówka duszona z młodą kapustą

Kuchnia to takie miejsce, gdzie do głowy przychodzą rożne pomysły. Mój najświeższy pomysł powstał przy okazji niedzielnego obiadu. Była karkówka i należało ją jakoś przyrządzić. Powstało bardzo smaczne danie karkówka z warzywami z przewagą młodej kapusty.Muszę przyznać, że smaczek bardzo oryginalny. Przepis na blogu. Polecam







SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg karkówki
  • przyprawa do karkówki
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula ze szczypiorkiem
  • liść selera
  • 1 pęczek kopru
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • pół szklanki wody
  • sól , pieprz do smaku

WYKONANIE

Karkówkę płuczemy, kroimy na plastry,  lekko rozbijamy.  Kawałki mięsa łączymy z przeprawą  do karkówki i pozostawiamy na ok. 2 godziny.

Rozgrzewamy olej na patelni . Kawałki mięsa obtaczamy w mące i obsmażamy  lekko z obu stron.
Do oddzielnego naczynia wlewamy pół szklanki wody. Wrzucamy podsmażone mięso.

 Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, cebulę kroimy również w plastry   dodajemy do mięsa. Posypujemy zsiekanym koprem i selerem.



Kapustę kroimy w grubsze kawałki i dodajemy do mięsa. Nakrywamy i gotujemy na wolnym ogniu




Od czasu do czasu mieszamy. Danie jest gotowe , kiedy karkówka będzie miękka. Trwa to ok 40 min. Na koniec wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

niedziela, 21 czerwca 2015

Truskawkowiec

Ciasto , które prezentuje na blogu powstało na bazie ciasta ananasowiec, ale zmodyfikowane przeze mnie i tylko z truskawkami. Zastanawiałam się jak je nazwać i skoro z ananasów ananasowiec to z truskawek  truskawkowiec. Ciasto bardzo pyszne, winne Polecam





SKŁADNIKI:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa:

  • 70 dag truskawek
  • 2 kisiele truskawkowe z cukrem
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka wody
Do dekoracji:
  • 30 dag truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe


WYKONANIE

Białka  ubijamy ze szczypta soli  na pulchną masę, dodajemy cukier i dalej ubijamy.  Dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Pod koniec wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie.
Wylewamy na dużą prostokątna formę , wyłożona papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 25 min.
Biszkopt będzie niski i o to chodzi, ponieważ ważna jest tutaj masa.


Przygotowujemy masę.
Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek. Wrzucamy do garnka i rozgniatamy najlepiej tłuczkiem do ziemniaków. Chodzi o to, by zostały kawałki truskawek. Podgrzewamy , aż puszczą sok.




Kisiele rozprowadzamy w szklance wody. Wlewamy do truskawek , mieszamy aż powstanie gęsta masa.


Odstawiamy z ognia.  Do gorącej masy dodajemy masło i miksujemy.


Masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki, aż stężeje.


W tym  czasie 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody.

Truskawki do dekoracji płuczemy i obieramy z szypułek. Przekrawamy na połowę i układamy na masie truskawkowej


Zalewamy tężejąca galaretką i wstawiamy do lodówki. Ciasto powinno postać w lodówce ok 2-3 godziny.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

sobota, 20 czerwca 2015

Koktajl z kiwi i banana


Kolejny koktajl, tym razem dobre połączenie pod względem smakowym, czyli  kiwi i banan. Jednak nie tylko walory smakowe przemawiają za spożywaniem takich koktajli. Kiwi to duża dawka witaminy C, co wspiera dobre funkcjonowanie układu krwionośnego, wzmaga odporność organizmu.
Zaserwujmy sobie od czasu do czasu taki koktajl.






SKŁADNIKI

  • 3 kiwi
  • 2 banany
  • szklanka kefiru
  • 1 łyżeczka miodu
WYKONANIE:

Do wysokiego naczynia wlewamy kefir.

Kiwi i banana obieramy ze skórki,  kroimy i dodajemy do kefiru.

Wlewamy łyżeczkę miodu.

Wszystko blendujemy. Gotowe.








SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

piątek, 19 czerwca 2015

Bigos z młodej kapusty, z koperkiem

Bigos to takie polskie danie, które na pewno większość z nas bardzo lubi. Dla mnie ten najbardziej ulubiony to z młodej pachnącej koperkiem kapusty. Przepis na bigosik z żeberkami , kiełbaską i koperkiem- Pychota.





SKŁADNIKI:
  • 2 główki młodej , ale już dość  zbitej kapusty
  • 2 pęczki koperku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • listek laurowy
  • pęczek cebulki szalotki ze szczypiorkiem
  • 4 żeberka
  • 20 dag cienkiej kiełbasy ( u mnie podwawelska)
  • sól, pieprz 
  • przecier pomidorowy
  • 1 łyżka oleju
WYKONANIE


Żeberka płuczemy wkładamy do garnka  i zalewamy wodą tak, by lekko zakryć. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i cebulkę, listek. Gotujemy na małym ogniu.







Kapustę szatkujemy. Połowę koperku również drobno siekamy. Dodajemy do podgotowanych żeberek i warzyw.




Nakrywamy i gotujemy od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie kiełbasę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy i dodajemy do bigosu. Możemy potrawę trochę posolić i dodać pieprz. Gotujemy do miękkości kapusty. Odkrywamy, by wyparowała woda. Wrzucamy pozostałą część pokrojonego koperku. Na koniec dodajemy ok. pół szklanki przecieru pomidorowego. Jeśli ktoś lubi bardziej winne można dodać świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

środa, 17 czerwca 2015

Dietetyczna sałatka z selera

Sałatką, którą prezentuję jest niezawodna, pyszna i dietetyczna przy modyfikacji sosu. Robię ją bardzo często i prezentowałam również kiedyś na blogu. Jednak dzisiaj w wersji light z małym zmianami.




SKŁADNIKI:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 opakowanie żurawiny
  • 3 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 4-5 gałązek selera naciowego
  • przyprawa do kurczaka z ziołami
Sos light 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 ząbki czosnku
  • sól , pieprz  do smaku
WYKONANIE

Filet płuczemy, osuszamy i przyprawiamy. Pierś przekrawamy na połowę tak, by była cienka. Grillujemy  z obu stron ok 10-15 min.
W tym czasie seler płuczemy i kroimy na drobne kawałki w kostkę. Wsypujemy do miski. Dodajemy żurawinę. Słonecznik i płatki migdałowe prażymy na rozgrzanej patelni. Dodajemy do pozostałych składników.

Grillowanego kurczaka kroimy w drobna kostkę, dodajemy do sałatki.

Składniki sosu łączymy ze sobą i dobrze mieszamy. Polewamy sałatkę , mieszamy. odstawiamy przynajmniej na 2-3 godziny

Najlepsza  na drugi dzień.






SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

wtorek, 16 czerwca 2015

Zupa truskawkowa

Truskawki królują w naszych przepisach. Sezon trwa i należy je wykorzystać maksymalnie. Ciasta, musy, konfitury, dżemy, desery itp. U mnie na blogu przepis na zupę owocową z truskawkami. Doskonała na ciepło i zimno. Podana z makaronem na pewno zaspokoi nasze apetyty.



SKŁADNIKI:

  • 1 kg. truskawek
  • 2 litry wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 kisiel truskawkowy
  • makaron ( u mnie pełnoziarnisty świderki
  • 2 goździki
  • opcjonalnie śmietana lub jogurt

WYKONANIE

Truskawki zalewamy 2 litrami wody dodajemy goździki. Zagotowujemy i od tego momentu gotujemy ok 10 min. Kisiel rozprowadzamy zimną wodą dodajemy do zupy. Galaretkę rozprowadzamy wrzątkiem i również wlewamy do owocówki. Mieszamy. Owoce możemy wyjąć i dodawać do talerza lub zostawić w zupie.
Zupę możemy zabielić śmietaną lub jogurtem naturalnym. U mnie 3 łyżki jogurtu.

Makaron gotujemy w wodzie al dente. Podajemy z zupą na gorąco lub na zimno.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.