czwartek, 21 lipca 2016

Murzynek z czekoladą i śliwką


Murzynek , ciasto znane chyba w każdym domu. Zawsze się udaje, zawsze smaczne. Dzisiaj propozycja nieco zmodyfikowana. ale jakże doskonała w smaku. Murzynek z kawałkami gorzkiej czekolady i suszoną śliwką.



SKŁADNIKI


  • 25 dag. margaryny;
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • małe opakowanie suszonych śliwek
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • płatki migdałowe do posypania


WYKONANIE

Margarynę z cukrem i mlekiem  rozpuszczamy w niewielkim garnku na ogniu. Dodajemy kakao i dokładnie łączymy.  Nie zagotowujemy. Zostawiamy, aby masa  przestygła. Śliwki kroimy w paski, czekoladę kruszymy na małe kawałki.Ubijamy białka z solą na sztywną pianę, dodajemy żółtka. Do masy dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Następnie dolewamy masę kakaową. Szklankę masy zostawiamy na polewę. Mieszamy , dodajemy  śliwki i pokruszoną na małe kawałki czekoladę. Wszystko przelewamy do małej tortownicy lub keksówki. Pieczemy w 180 stopniach ok. 60 min. Po upieczeniu ciasto polewamy masą , którą zostawiliśmy w szklance posypujemy płatkami migdałowymi.


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

poniedziałek, 11 lipca 2016

Ciasto jogurtowe z malinami

Sezon na maliny należy wykorzystać, dlatego dzisiaj propozycja pysznego i lekkiego ciasta z jogurtem i malinami. Ciasto nie wymaga pieczenia, wystarczy lodówka -dla mnie niesamowita  zaleta.





SKŁADNIKI

  • 2 opakowania jogurtu naturalnego ok. 800 ml.
  • herbatniki maślane duże opakowanie
  • 30 g. żelatyny
  • sok wyciśniety z jednej pomarańczy
  • 3/4 kostki masła
  • 1 kg malin
  • 2 galaretki malinowe
  • 3/4 szklanki gorącej wody
WYKONANIE

Ciastka kruszymy, dokładnie rozdrabniamy ( zrobiłam to blenderem)



Masło roztapiamy, wlewamy do herbatników, dokładnie mieszamy i wykładamy ciastem spód średniej tortownicy.

 

Wyciskamy sok z pomarańczy dodajemy do jogurtu , mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Wlewamy do masy jogurtowej dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy. Wciskamy kilka malin do środka. Wstawimy do lodówki, by zastygła.

 

Galaretki rozprowadzamy w gorącej wodzie, trochę ujmujemy wody. Jeśli mamy rozpuść w 1/2 litra, to ujmujemy pół szklanki wody. Galaretkę odstawiamy do lekkiego stężenia.

Na zastygniętą masę jogurtową wykładamy maliny, zalewamy lekko ściętą galaretką. Wstawiamy do lodówki w celu całkowitego schłodzenia.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

sobota, 9 lipca 2016

Sałatka z buraczków z fettą

Bardzo ciekawe wydanie buraczków w wersji sałatkowej. Doskonały smak uzyskujemy dzięki marynowaniu plastrów ugotowanych buraczków. Bardzo smaczne danie np. jako dodatek do grilla.





SKŁADNIKI

  • 2 kg. czerwonych buraczków
  • 1 szklanka  oliwy z oliwek
  • 4- 5 łyżek octu balsamicznego
  • 8-10 ząbków czosnku
  • ser fetta oryginalny grecki
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sałata roszponka do dekoracji
WYKONANIE

Buraczki płuczemy i gotujemy w skórce  ok. 2 godziny. Ostudzamy i kroimy w grube plastry.


Układamy w głębokim naczyniu, zalewny oliwą wymieszaną z octem. 

Czosnek drobno siekamy , wsypujemy na buraczki. Posypujemy solą , pieprzem i mieszamy wszystko razem. 

W tak przygotowanej marynacie trzymamy buraczki w lodówce jedną dobę ( można dłużej) Ważne , by od czasu, do czasu całość przemieszać.

Plastry buraków uskładamy na płaskiej tacy,  na roszponce. Posypujemy rozkruszonym serem fetta. 









SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

czwartek, 7 lipca 2016

Leczo z cukinii

 Sezon letni to pora, kiedy możemy wykorzystać świeże warzywa i owoce.Dzisiaj sposób na proste i szybkie danie, które na pewno będzie wszystkim smakowało. Polecam.



SKŁADNIKI

  • 3 małe cukinie
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 3-4 pomidory
  • papryka słodka, pieprz, sól
  • kiełbasa podwawelska lub śląska ok. 400 g.
  • olej do smażenia
WYKONANIE

Cukinię myjemy, możemy obrać ze skórki lub zostawić , młoda nie jest gorzka. Kroimy w kostkę , wrzucamy do dużego garnka. Marchewkę również kroimy w kostkę dodajemy do cukinii.
Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw.
Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę, lekko obsmażamy na patelni, dodajemy kiełbasę i  razem smażymy.
Dodajemy do cukinii, wszystko podlewamy szklanką wody.
Dusimy około 15 minut. Następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko dusimy jeszcze ok. 20 min. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku , słodką paprykę, pieprz i sól do smaku.





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.