Po tłustym czwartku czas na odpoczynek dla naszego żołądka. Naleśniki z białym serem polane jogurcikiem na pewno będą dobrą alternatywa dla wczorajszych pączków.
SKŁADNIKI
Na ciasto
WYKONANIE
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Mieszamy mleko i wodę, dodajemy żółtka. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę. Mieszamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
Dodajemy sól, cukier oraz pianę z białek i ponownie dokładnie Mieszamy.
Ciasto odstawiamy na ok pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Twaróg rozdrabniamy , dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Nie powinien , być za rzadki, więc uważamy z jogurtem.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Do ciasta dodajemy wodę , by otrzymać odpowiednią konsystencję słodkiej śmietanki.
Ciasto nalewamy chochlą na patelnię, smażymy na zloty kolor z obu stron.
Smarujemy farszem i składamy w dowolny sposób. Ja w kopertę.
Naleśniki obsmażmy na maśle z obu stron. Podajemy polane jogurtem naturalnym lub śmietaną ( jak kto woli) i posypane cukrem.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
Na ciasto
- 2 szklanki maki pełno ziarnistej
- 2 jajka
- szklanka mleka
- woda mineralna gazowana
- olej i masło do smażenia
- szczypta soli i szczypta cukru
Nadzienie:
- 1/2 kg twarogu
- 3-4 łyżki cukru ( tutaj w zależności jak lubimy słodkie)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego do rozrzedzenia
WYKONANIE
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Mieszamy mleko i wodę, dodajemy żółtka. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę. Mieszamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
Dodajemy sól, cukier oraz pianę z białek i ponownie dokładnie Mieszamy.
Ciasto odstawiamy na ok pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Twaróg rozdrabniamy , dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Nie powinien , być za rzadki, więc uważamy z jogurtem.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Do ciasta dodajemy wodę , by otrzymać odpowiednią konsystencję słodkiej śmietanki.
Ciasto nalewamy chochlą na patelnię, smażymy na zloty kolor z obu stron.
Smarujemy farszem i składamy w dowolny sposób. Ja w kopertę.
Naleśniki obsmażmy na maśle z obu stron. Podajemy polane jogurtem naturalnym lub śmietaną ( jak kto woli) i posypane cukrem.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
1 komentarz:
Moja babcia też zawsze tak robiła! Smakują genialnie :)
Prześlij komentarz