niedziela, 21 grudnia 2014

Śledzie w ziołach, czosnku i suszonych pomidorach

Czas świąt sprzyja różnorodnym pomysłom. Śledzie przerabiałam na rożne sposoby, jednak te , które proponuję, są doskonałą odmianą tych tradycyjnych w cebulce. Złamane smakiem majeranku, czosnku i suszonych pomidorów stanowią inny niespotykany smak. Mogą oczywiście postać dłużej i tym samym nabierają swojej mocy. Polecam.








SKŁADNIKI

  • 1/2 kg śledzi
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół słoiczka suszonych pomidorów
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżki tymianku
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanki octu winnego jabłkowego
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno ( bardzo dobry w Lidlu )

WYKONANIE

Śledzie wymoczyć, osuszyć rącznikiem papierowym, włożyć do miski. Pokroić na małe kawałki, posypać ziołami, dodać pokrojone pomidory oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Wycisnąć przez praskę czosnek. Dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny. Wszystko  wymieszać

 Śledzie ułożyć  w słoiku. Ocet połączyć z olejem. zalać śledzie. Najlepiej smakują po dwóch trzech dniach.







SMACZNEGO 
 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz