Czas świąt sprzyja różnorodnym pomysłom. Śledzie przerabiałam na rożne sposoby, jednak te , które proponuję, są doskonałą odmianą tych tradycyjnych w cebulce. Złamane smakiem majeranku, czosnku i suszonych pomidorów stanowią inny niespotykany smak. Mogą oczywiście postać dłużej i tym samym nabierają swojej mocy. Polecam.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Śledzie wymoczyć, osuszyć rącznikiem papierowym, włożyć do miski. Pokroić na małe kawałki, posypać ziołami, dodać pokrojone pomidory oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Wycisnąć przez praskę czosnek. Dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny. Wszystko wymieszać
Śledzie ułożyć w słoiku. Ocet połączyć z olejem. zalać śledzie. Najlepiej smakują po dwóch trzech dniach.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg śledzi
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół słoiczka suszonych pomidorów
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżki tymianku
- 1 cytryna
- 1/2 szklanki octu winnego jabłkowego
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno ( bardzo dobry w Lidlu )
WYKONANIE
Śledzie wymoczyć, osuszyć rącznikiem papierowym, włożyć do miski. Pokroić na małe kawałki, posypać ziołami, dodać pokrojone pomidory oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Wycisnąć przez praskę czosnek. Dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny. Wszystko wymieszać
Śledzie ułożyć w słoiku. Ocet połączyć z olejem. zalać śledzie. Najlepiej smakują po dwóch trzech dniach.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz