Wigilia i święta coraz bliżej, dlatego typowe potrawy na ten okres coraz bardziej nas interesują.
Postanowiłam zrobić Rybę po grecku, która z Grecją nie ma nic wspólnego tak , jak pierogi ruskie z Rosją. Być może nazwa Grecji w potrawie nawiązuje do kuchni śródziemnomorskiej, w której dominuje duża ilość duszonych warzyw oraz ryb. Nazwa nazwą, a dla smakoszów najważniejsza jest potrawa. Na pewno każda gospodyni przyrządzi ją inaczej. to tak jak bigos. I cały urok smaku tkwi własnie w tym. Jesteśmy po prostu niepowtarzalni.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Rybę kroimy na małe kawałki, przyprawiamy , przyprawą do ryb. Marchewkę i seler ścieramy na dużych oczkach tarki. Paprykę kroimy w paski, pora w piórka. Warzywa wrzucamy do garnka z woda i dusimy ok 20 min , od czasu do czasu mieszając. W między czasie smażymy rybę.
Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy koncentrat i musztardę, odrobinę soli, pieprzu i cukru. Mieszamy.
Część warzyw układamy na dnie półmiska, an to układamy rybę, Na wierzch pozostała ilość warzyw, tak , by zakryć wszystko.
PRZEPIS RÓWNIEŻ W WERSJI FILMOWEJ
Dekorujemy w/g uznania. Podajemy na zimno i na ciepło.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Postanowiłam zrobić Rybę po grecku, która z Grecją nie ma nic wspólnego tak , jak pierogi ruskie z Rosją. Być może nazwa Grecji w potrawie nawiązuje do kuchni śródziemnomorskiej, w której dominuje duża ilość duszonych warzyw oraz ryb. Nazwa nazwą, a dla smakoszów najważniejsza jest potrawa. Na pewno każda gospodyni przyrządzi ją inaczej. to tak jak bigos. I cały urok smaku tkwi własnie w tym. Jesteśmy po prostu niepowtarzalni.
- 3 filety z morszczuka lub innej ryby
- 4 marchewki , pół pora , gurba część
- kawałek selera
- 1 papryka ( u mnie zielona
- 5 łyżeczek koncentratu
- 1 łyżeczka musztardy
- opcjonalnie sól pieprz, cukier ( odrobina)
- 1/4 szklanki wody
WYKONANIE
Rybę kroimy na małe kawałki, przyprawiamy , przyprawą do ryb. Marchewkę i seler ścieramy na dużych oczkach tarki. Paprykę kroimy w paski, pora w piórka. Warzywa wrzucamy do garnka z woda i dusimy ok 20 min , od czasu do czasu mieszając. W między czasie smażymy rybę.
Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy koncentrat i musztardę, odrobinę soli, pieprzu i cukru. Mieszamy.
Część warzyw układamy na dnie półmiska, an to układamy rybę, Na wierzch pozostała ilość warzyw, tak , by zakryć wszystko.
PRZEPIS RÓWNIEŻ W WERSJI FILMOWEJ
Dekorujemy w/g uznania. Podajemy na zimno i na ciepło.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz