Doskonałe danie na świąteczny obiad. Przepis znalazłam na jednym z blogów. Zresztą podziwiam rękę tej blogerki Kuchnia u Broni
Moje danie jest trochę zmodyfikowane, wyszło pyszne, efektowne. Jednym słowem polecam.
Zebrać wszystko do środka, Obsznurować nicią tworząc płatki gwiazdy.
Kwiatki obsmażyć na 1 łyżce masła, odstawić do wystygnięcia.Na tym samym tłuszczu obsmażyć marchewkę i pora pokrojone w talarki. Wystudzone mięso obrać delikatnie z nici włożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wsypać warzywa.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Moje danie jest trochę zmodyfikowane, wyszło pyszne, efektowne. Jednym słowem polecam.
SKŁADNIKI
- 2 duże podwójne piersi z kurczaka
- 50 dag pieczarek
- 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1/2 pora
- 1 opakowanie sera mozzarella
- nici do związania mięsa
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki sosu sojowego
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz do smaku
WYKONANIE
Filety wrzucić do miski, dodać sos sojowy i pół przyprawy do kurczaka wymieszać i zostawić nawet na 24 godziny.
Filet przekroić na polówkę, rozbić w woreczku na cienki plaster, ale uwaga niezbyt cienki, ponieważ wypłynie nam farsz. Pieczarki opłukać, pokroić w poprzek. Cebulę w kostkę. Na patelnię dodać łyżkę masła, dodać pieczarki- poddusić, doprawić solą pieprzem.
Rozbity filet posmarować pastą z suszonych pomidorów nałożyć łyżkę farszu, na wierzch plaster sera.
Zebrać wszystko do środka, Obsznurować nicią tworząc płatki gwiazdy.
Kwiatki obsmażyć na 1 łyżce masła, odstawić do wystygnięcia.Na tym samym tłuszczu obsmażyć marchewkę i pora pokrojone w talarki. Wystudzone mięso obrać delikatnie z nici włożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wsypać warzywa.
Piec w temperaturze 180 stopni około 1 godzinę
Pod koniec pieczenia zalać dowolnym sosem . U mnie śmietanowy. Z sosem podpiec jeszcze 10 min.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz