Zapachniało dzisiaj w moim domu świętami. Pieczenie pierników to doskonały sposób, by poczuć magię i atmosferę świąt. Pierniczki poleżą teraz sobie w pudełku i do świąt będą doskonałe. Polecam.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Mąki wsypać do miseczki, dodać kakao. przyprawę do pierników, cynamon , sodę, wymieszać.
Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Do maki wbić jajka dodać ostudzone mało i miód
Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić jednolite, gładkie ciasto.
Tak przygotowane ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać foremkami
dowolne kształty pierniczków.
W celu zrobienia dziurki do zawieszenia, wkuć wykałaczkę, a po upieczeniu wyjąć.
Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 170 stopni ok 8 do 10 min.
Po ostudzeniu dekorować lukrem, kolorowymi pisakami.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
- 10 dag mąki żytniej
- 30 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
- 15 dag miodu płynnego
- 10 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- przyprawa do pierników
WYKONANIE
Mąki wsypać do miseczki, dodać kakao. przyprawę do pierników, cynamon , sodę, wymieszać.
Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Do maki wbić jajka dodać ostudzone mało i miód
Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić jednolite, gładkie ciasto.
Tak przygotowane ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać foremkami
dowolne kształty pierniczków.
W celu zrobienia dziurki do zawieszenia, wkuć wykałaczkę, a po upieczeniu wyjąć.
Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 170 stopni ok 8 do 10 min.
Po ostudzeniu dekorować lukrem, kolorowymi pisakami.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz