Na święta powstało wiele ciast, każde doskonałe w swoim rodzaju. Jedno z nich to Bounty. Polecam
SKŁADNIKI
Na biszkopt:
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
Na biszkopt:
- 7 jaj
- 28 dag cukru
- 16 dag mąki pszennej
- 4 dag kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
- 3 szklanki mleka
- ¾ szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 35 dag wiórek kokosowych
- budyń śmietankowy
- 250 g masła
WYKONANIE
Pieczemy ciemny biszkopt.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Pieczemy 180 stopni ok. 40 min. Upieczony biszkopt studzimy
Robimy masę kokosową.
2 ½ szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. Wsypujemy kokos, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodajemy masło i rozpuszczamy, mieszając. Budyń rozrabiamy w ½ szklanki mleka i wlewamy do masy kokosowej. Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
Na biszkopt wykładamy masę kokosową polewamy rozpuszczoną czekoladą.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz