Dzisiaj propozycja na roladę drobiową z żurawiną , suszonym jabłkiem , natką pietruszki. Wyszła całkiem ciekawie. To doskonała propozycja na świata. Można na zimno , można na ciepło, a oto sekret zawijaska. Nici oczywiście znikną, ale jeszcze wszystko jest zbyt świeże.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg. kurczaka
- garść żurawiny suszonej
- natka pietruszki, pęczek
- jabłka suszone- garść
- przyprawa do kurczaka
- 3 łyżki sosu sojowego
WYKONANIE
Kurczaka musimy pozbawić kości, trochę to potrwa, ale nie jest takie trudne, należy przeciąć wzdłuż piersi i następnie powoli oddzielać mięso od kości.
Chyba najtrudniej przy udkach, ale na pewno poradzimy sobie . Jak już mamy płat mięska ze skórą, wyrównujemy, przyprawiamy sosem i przyprawą. Posypujemy natką zsiekanej pietruszki.
Następnie rozkładamy na płacie równomiernie żurawinę i na to suszone jabłka.
Płat rolujemy i bardzo dokładnie owijamy bawełnianą nicią.
Musi być dobrze zaciśnięte.
Wkładamy do żaroodpornego półmiska, jeszcze raz posypujemy przyprawą i sosem sojowym. Półmisek wysmarowany oczywiście tłuszczem.
Pieczemy 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając płynem, który wytworzy się podczas pieczenia.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz