SKŁADNIKI
- 1 duży płat ciasta francuskiego lub dwa pojedyncze
- 1 podwójny filet z kurczaka
- opakowanie szpinaku rozdrobnionego
- 10 dag. sera koziego
- pół opakowania sera fetta
- 2 ząbki czosnku
- sól. pieprz do smaku
- przyprawa do kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- pasta z suszonych pomidorów ( nie musi być)
WYKONANIE
Mięso płuczemy, każdy płat odchudzamy, czyli kroimy w poprzek na cieńszy. Mamy cztery kawałki kurczaka. Do miseczki dodajemy połowę przyprawy do kurczaka dodajemy 1 łyżkę oliwy, mieszamy. Taką marynatą nacieramy kurczaka i zostawiamy przynajmniej na 3-4 godziny.
Przygotowujemy szpinak:
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy cebulę,smażymy na małym ogniu , aż będzie złocista, mieszamy od czasu do czasu.
Do cebulki dodajemy odciśnięty szpinak doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokruszony ser, czosnek. Chwilę smażymy.
Mięso drobiowe obsmażamy na 1 łyżce oliwy, lekko, delikatnie do ścięcia.
Płaty ciasta francuskiego dzielimy na cztery kawałki. Każdy smarujemy pastą z pomidorów, na każdy kładziemy kawałek filetu drobiowego . Na filet dużo szpinaku, na wierzch pasek sera.
Z prawej i lewej strony ciasta nacinamy paski szerokości 4-5 cm. Tył i przód szerokie. Zawijamy najpierw przód i tył na farsz, następnie pasek z jednej i pasek z drugiej . Robimy przeplatankę na tzw. mumię.
Ciasto smarujemy rozmąconym jakiem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 1 godzinę.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz