Boże Narodzenie bez piernika, makowca? Jakoś dziwnie to brzmi. Fakt, że istota świąt tkwi w zupełni innym wymiarze i to on jest najważniejszy.Jednak oprawę wszystkiego stanowią różne zwyczaje, obrzędy, tradycje.
Dlatego na stole świątecznym nie powinno zabraknąć piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych śliwek i powidła śliwkowe, nadają ciastu prawdziwy piernikowy smak.
SKŁADNIKI
Na długą keksówkę.
WYKONANIE
Z łyżki cukru i 2 łyżek wody przygotować karmel podgrzewając. W garnku rozgrzać miód, masło i mleko, podgrzać do rozpuszczenia się składników, dodać karmel i przyprawę korzenną, wymieszać.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Dlatego na stole świątecznym nie powinno zabraknąć piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych śliwek i powidła śliwkowe, nadają ciastu prawdziwy piernikowy smak.
SKŁADNIKI
Na długą keksówkę.
- 250 g mąki pszennej
- 200 g suszonych śliwek
- 150 g cukru
- 120 g miodu
- 120 g masła
- 50 ml mleka
- 80 g białej czekolady
- 4 jajka
- przyprawa do pierników
- otarta skórka z jednej pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
- pół słoika powideł śliwkowych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa:
- 100 g czekolady deserowej
- 3-4 łyżki mleka
- garść orzechów włoskich
Z łyżki cukru i 2 łyżek wody przygotować karmel podgrzewając. W garnku rozgrzać miód, masło i mleko, podgrzać do rozpuszczenia się składników, dodać karmel i przyprawę korzenną, wymieszać.
Gorącą mieszankę zdjąć z palnika, dodać czekoladę,
wymieszać, pozostawić do ostygnięcia.
Jajka ubić z cukrem, dodać do nich ostudzoną mieszankę,
ekstrakt i skórkę pomarańczową,
zmiksować.
Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami
dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach.
Pokrojone śliwki oprószyć jedną łyżką mąki, wsypać do
ciasta, delikatnie wymieszać.
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto,
wyrównać, wstawić do nagrzanego, do 175
stopni piekarnika, piec około 1 godz. lub sprawdzić patyczkiem. Powinien być suchy. Upieczone ciasto wyjąć z
piekarnika,wyciągnąć z formy, całkowicie ostudzić. Przekroić na pół przełożyć powidłami. Orzechy włoskie posiekać na
drobne kawałki, czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej z mlekiem. Ciepłą czekoladą posmarować
wierzch i boki ciasta, wierzch posypać od razu orzechami Ciasto wstawić do lodówki.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz