czwartek, 18 grudnia 2014

Zakwas buraczany

Zakwas buraczany, który zrobimy sami, będzie doskonałą alternatywą dla gotowych konserwowanych barszczyków. Jeszcze zdążymy, chociaż już ostatni dzwonek.








SKŁADNIKI


  • 1 kg buraków czerwonych
  • 1 litr wody przegotowanej gorącej
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • płaska łyżka cukru
  • kromka chleba razowego

WYKONANIE

Buraki płuczemy, obieramy i kroimy w grubsze talarki. Wsypujemy do naczynia, dodajemy sól, cukier, zmiażdżony liść laurowy , ziarna ziela angielskiego , czosnek skrojony w drobną kostkę. Wszystko  zalewamy gorącą wodą. Nakrywamy ściereczką i wstawiamy w ciepłe  miejsce. Po kilku dniach zakwas możemy przelać do słoika. Doskonały na barszcz wigilijny.



SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz