wtorek, 28 kwietnia 2015

Galareta z golonek indyczych

Taka galareta na pewno jest dietetyczna i zdrowa , nie ma w niej żadnych tłustych kawałków.             A przecież o to chodzi wszystkim , którzy liczą kalorie lub unikają tłustych potraw.





SKŁADNIKI:

  • 2 golonki indycze
  • pęczek włoszczyzny
  • mały pęczek lubczyku
  • pół puszki zielonego groszku
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • liść laurowy, ziele angielskie, kilka listków selera naciowego
  • opcjonalnie czosnek , jeśli lubimy

WYKONANIE:

Udźce z indyka płuczemy i zalewamy zimną wodą  tak, by przykryć mięso .
Mięso zagotowujemy, zbieramy szum. Dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy

Gotujemy rosół, pod koniec dodajemy lubczyk , sól, pieprz.

Ugotowane mięso wyjmujemy i studzimy.Oddzielamy od kości, kroimy drobno.

Na dnie małych salaterek lub szklaneczek układamy pokrojoną marchewkę, wsypujemy groszek. Dodajemy mięso.

Rosół przecedzamy, podgrzewamy, doprawiamy do smaku. W   szklance rosołu rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do reszty.

Tak przygotowanym rosołem zalewamy ostrożnie zawartość salaterek i wstawiamy do lodówki, aż stężeje.

Przed podaniem wykładamy na półmisek i ozdabiamy.





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz