niedziela, 26 kwietnia 2015

Sernik w polewie czekoladowo-orzechowej

Piekąc sernik zawsze staram się coś zmienić. Choćby po to, żeby wypróbować rożne smaki.
Dzisiaj sernik z brzoskwiniami i w polewie czekoladowo-orzechowej. Doskonałe wykończenie sernika nadaje mu zupełnie inny smak niż zwykle.





SERNIK:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 
  • 1 kostka (200 g) masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół puszki brzoskwiń

Na polewę:

  • 1 duża tabliczka (220 g) czekolady
  • 25 g masła
  • 15 dag orzechów włoskich

Na spód:

  • 20 herbatników jasnych


WYKONANIE:

 Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na gładką masę.

Ucierając dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną.

Ucierając dodajemy po łyżce twarogu. Następnie ubite na sztywno białka.

Na koniec dodajemy przekrojone w ćwiartki brzoskwinie.

Formę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki.

Do formy przekładamy masę serową. Sernik pieczemy 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku.

 Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

 Do płynnej czekolady dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy.

 Polewą dekorujemy wystudzony sernik. Posypujemy posiekanymi orzechami.





SMACZNEGO
 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz