czwartek, 14 stycznia 2016

Naleśniki z mięsem i pieczarkami zapiekane w sosie pomidorowym

Dobra i smaczna odmiana naleśników z mięsem i pieczarkami. Dodatkowy i oryginalny smak potrawy to sos pomidorowy, z którym zapiekamy naleśniki. Przepis na sos TU




SKŁADNIKI

Ciasto naleśnikowe
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  •  1/2 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli 
  • 2 jajka
Farsz:
  • 30 dag. mięsa mielonego 
  • 25 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 25 dag sera żółtego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła klarowanego 
Sos- przepis TU

WYKONANIE

Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą i dokładnie miksujemy.

Smażymy naleśniki, nacierając delikatnie patelnię olejem.

Pieczarki płuczemy obieramy ze skórki , kroimy na drobne kawałki.

Cebulę kroimy w kostkę lekko obsmażamy na maśle, dodajemy pieczarki. Smażymy aż odparują.

Następnie dodajemy mięso mielone, smażymy.

Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Farsz lekko blendujemy, żeby pozbyć się grudek.

Następnie podgrzewając dodajemy ok. 10 dag  startego żółtego ser. Ser sprawi,że farsz będzie bardziej zwięzły.Placki naleśnikowe smarujemy farszem, zwijmy.



Układamy w naczyniu żaroodpornym,wsmarowanym tłuszczem. Z podanej porcji wychodzi 10

naleśników, ułożonych w dwóch warstwach.










Przygotowujemy sos w/g przepisu. Polewamy naleśniki. Posypujemy żółtym serem.



 Zapiekamy 30 min. w temperaturze 180 stopni.





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

1 komentarz:

naleśniki ze szpinakiem pisze...

Jestem całkowicie uzależniona od naleśników, choć rożnie mi wychodzą, bo nie trzyma się przepisów, spróbuję zrobić według twego :)