wtorek, 6 stycznia 2015

Polewka gdańska czyli wykwintna zupa .....

Dlaczego Polewka gdańska ?  Tak mam zapisaną w swoich przepisach, a przepis dostałam dawno temu  od znajomej. I jak to bywa z przepisami ona dostała go od kuzynki z Gdańska. I chyba stąd ta nazwa. Bardziej przypomina zupę gulaszową, ale jest bardzo smaczna. W zupie są grzyby suszone , pieczarki, kapary i rożne inne dodatki, które sprawiają ,że jest wyjątkowa.





SKŁADNIKI

  • 1 połówka piersi z kurczaka
  • 40 dag. dobrej chudej  wołowiny 
  • 30 dag surowej szynki wieprzowej
  • 2 łyżki kaparów ze słoiczka
  • 5-6 oliwek  czarnych
  • mała garść suszonych grzybów
  • 25 dag. pieczarek
  • 1 cebula
  • pół czerwonej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • przyprawa do gulaszu
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 2 litry wody
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżka masła klarowanego

WYKONANIE

Polewkę nastawiamy w dużym garnku, bo wychodzi tego sporo. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy grzyby liść laurowy gotujemy.

 W tym czasie mięso kroimy w paski i następnie w kostkę. Nie za grubą.  Zalewamy łyżką sosu sojowego. Trzymamy ok 15 min.

Mięso obsmażamy na tłuszczu tak, aż się zarumieni. Dodajemy do gotującego się wywaru.. Nakrywamy i gotujemy ok 30 min.

Pieczarki płuczemy obieramy , kroimy w paski, cebulę w kostkę. Cebulę wrzucamy na roztopione masło chwilę smażymy i wrzucamy pieczarki. podduszamy,aż pieczarki odparuję.

Dodajemy do wywaru, wrzucamy również  kapary, pokrojone w talarki oliwki oraz paprykę pokrojoną w paski. Dodajemy sos sojowy, majeranek, paprykę sproszkowaną  sól  i pieprz.
Doprawiamy zgodnie ze swoim smakiem , ale polewka powinna być pikantna.

Gotujemy jeszcze ok 15 min. Musimy sami kontrolować, by mięso się nie rozgotowało. Można zrobić zasmażkę,  jak ktoś preferuje gęściejsze zupy.


 


SMACZNEGO 
 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

Brak komentarzy: