Taka szarlotka na pewno zasmakuje wszystkim łasuchom. Polecam.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Masło utrzeć z cukrem, dodać trzy jajka orzechy,mąkę, proszek do pieczenia, cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać. Piec w okrągłej tortownicy. Na termoobiegu 160 C ok. 30 min.
Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.
W między czasie przygotować masę jabłeczną.
Jabłka umieścić w garnku, dodać 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, budyń, sok z cytryny i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Masę wyłożyć na upieczone ciasto, pozostawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno rozłożyć na ciasto, posypać kakao.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
- 15 dag masła
- 12 dag cukru
- 5 jaj
- 12 dag zmielonych orzechów laskowych
- 5 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku
- jedna łyżeczka cynamonu
- ok. 1 kg. drobno startych jabłek
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki budyniu w proszku ( smak waniliowy)
- 2 szklanki słodkiej śmietany
- kakao do posypania
- sok z jednej cytryny
WYKONANIE
Masło utrzeć z cukrem, dodać trzy jajka orzechy,mąkę, proszek do pieczenia, cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać. Piec w okrągłej tortownicy. Na termoobiegu 160 C ok. 30 min.
Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.
W między czasie przygotować masę jabłeczną.
Jabłka umieścić w garnku, dodać 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, budyń, sok z cytryny i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Masę wyłożyć na upieczone ciasto, pozostawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno rozłożyć na ciasto, posypać kakao.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz