Pasztet z kaczki jeśli ktoś jeszcze nie robił polecam. Wszystkim smakuje, wyłączając mnie. Nie wiem dlaczego, ale wolę z kury lub królika.
SKŁADNIKI
- kaczka ok 1, 40 kg.
- 50 dag łopatki wieprzowej
- 15 dag. wątróbki drobiowej
- 2 średnie cebule, obrane i pokrojone grubą kostkę
- 1 bułka
- 4 - 5 jajek
- pieprz, sól do smaku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 ząbki czosnku
- warzywa: marchew, ćwierć części pora, 1 mała pietruszka, kawałek selera
- kilka suszonych śliwek
WYKONANIE
Mięso oprócz wątróbki, obsmażyć, dodać do rondla podlać wodą tak, by je przykryć.
Dodać warzywa kilka listków laurowych. Dusić, aż mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się.
Wątróbkę podusić z cebulką na oleju - krótko. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso, wątróbkę, warzywa i bułkę przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy dodać jajka i starannie wyrobić, aż masa będzie gładka i lśniąca. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Dodać wyciśnięty czosnek. Napełnić połówkę foremki , ułożyć suszoną śliwkę. nakryć pozostałym farszem. Piec ok. 1,5 godz. w temperaturze 180 C.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz