Wyroby domowe upieczone przy okazji weekendu. Dzisiaj polecam szynkę rolowaną z filetem z indyka. Pieczeń można spożywać na gorąco i na zimno.
SKŁADNIKI:
WYKONANIE.
Szynkę płuczemy. Przecinamy przez połowę na trzy części nie przecinając końca. tak by powstał jeden duży płat, który rozbijamy.
Z oliwy, ziół, soli, pieprzu robimy marynatę obtaczamy w niej szynkę odstawiamy na dobę.
Filet z indyka płuczemy, rozbijamy na płat, obtaczamy w przyprawie do indyka , zostawiamy na dobę.
Na drugi dzień rozkładamy płat szynki posypujemy zmiażdżonym , czosnkiem i pokrojoną w kostkę papryką. jeśli ktoś nie lubi smaku papryki, nie dodajemy jej do środka.
Na szynkę układamy rozbity filet z indyka i rolujemy.
Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego ( nie przykrywamy) i do do piekarnika na 15 min 200 stopni. Dalej pieczemy w 180 stopniach 2, 5 godziny. Od czasu d czasu obracamy pieczeń, polewamy wytworzonym podczas pieczenia płynem Będzie ładnie opieczona i nasączona w środku.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
- 1,5 kg szynki wieprzowe
- 1 kg filetu z indyka
- pół papryki czerwonej
- 1 łyżka majeranku ,
- 1/2 łyżki
- 1 łyżeczka pieprzu
- przyprawa do indyka
- 1/2 łyżki soli
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
WYKONANIE.
Szynkę płuczemy. Przecinamy przez połowę na trzy części nie przecinając końca. tak by powstał jeden duży płat, który rozbijamy.
Z oliwy, ziół, soli, pieprzu robimy marynatę obtaczamy w niej szynkę odstawiamy na dobę.
Filet z indyka płuczemy, rozbijamy na płat, obtaczamy w przyprawie do indyka , zostawiamy na dobę.
Na drugi dzień rozkładamy płat szynki posypujemy zmiażdżonym , czosnkiem i pokrojoną w kostkę papryką. jeśli ktoś nie lubi smaku papryki, nie dodajemy jej do środka.
Na szynkę układamy rozbity filet z indyka i rolujemy.
Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego ( nie przykrywamy) i do do piekarnika na 15 min 200 stopni. Dalej pieczemy w 180 stopniach 2, 5 godziny. Od czasu d czasu obracamy pieczeń, polewamy wytworzonym podczas pieczenia płynem Będzie ładnie opieczona i nasączona w środku.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz