Taki rodzaj dania nazywamy rożnie: pulpety a la gołąbki , gołąbki meksykańskie. Jak zwał, tak zwał- smak bardzo podobny do oryginalnych gołąbków. Z tą różnicą, że kapustę mamy w środku. Polecam.
SKŁADNIKI
WYKONANIE:
Kapustę szatkujemy i obgotowujemy parę minut, aby trochę zmiękła.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Do miski wrzucamy mięso, kapustę, ryż oraz podsmażoną na oleju cebulkę.\
Wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Niektórzy obsmażają. Pomijam ten etap Gołąbki są zdrowsze. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Pastę pomidorową wodę, śmietanę rozbijamy razem w oddzielnym naczyniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Takim sosem zalewamy gołąbki.
Pieczemy pod przykryciem, w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinę. Smakują tak, jak gołąbki. Natomiast my zaoszczędzamy zawijania.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
- 1 kg g mielonego mięsa z szynki
- 2 woreczki ryżu
- 1/2 główki kapusty białej
- 1 puszka przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/2 litra wody
WYKONANIE:
Kapustę szatkujemy i obgotowujemy parę minut, aby trochę zmiękła.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Do miski wrzucamy mięso, kapustę, ryż oraz podsmażoną na oleju cebulkę.\
Wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Niektórzy obsmażają. Pomijam ten etap Gołąbki są zdrowsze. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Pastę pomidorową wodę, śmietanę rozbijamy razem w oddzielnym naczyniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Takim sosem zalewamy gołąbki.
Pieczemy pod przykryciem, w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinę. Smakują tak, jak gołąbki. Natomiast my zaoszczędzamy zawijania.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz