Omlet możemy robić na rożne sposoby. To , z czym robimy omlet zależy wyłącznie od naszej inwencji. U mnie propozycja na słodko, chociaż danie jest dietetyczne , bo użyłam mąki pełnoziarnistej i cukru trzcinowego. Smakuje doskonale. Polecam na kolację, śniadanie lub tak, po prostu na zachciankę.
SKŁADNIKI:
Na omlet: ( 1 porcja)
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI:
Na omlet: ( 1 porcja)
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka masła klarowanego
Do środka
- jagody w soku własnym ( w lecie świeże) lub dowolny słodki wypełniacz.
WYKONANIE:
Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy cynamon i mąkę- mieszamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka. Dodajemy do żółtek - mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy masło ( powinno być bardzo gorące). Wlewamy masę na omlet. Po ścięciu podważmy łopatką, by masa z góry wylała się pod spód omletu. Czekamy chwilę ,aż się zetnie. Odwracamy na druga stronę. Smażymy omlet góra 2 minuty.
Wykładamy na talerz. Na jedną polowe kładziemy odsączone z soku jagody. Przekładamy drugą.
Na wierzch też dajemy kilka jagód i odrobinę soku. Gotowe.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz