piątek, 2 stycznia 2015

Dobre rady


W tym miejscu znajdziecie  rożne przydatne pomysły, które mam nadzieję wykorzystacie w swojej kuchni:

Dobre ciasto drożdżowe:

Sztuka udanego ciasta drożdżowego leży w w jego ręcznym wyrabianiu.powoduje to nagrzewanie się ciasta od ciepłych dłoni. Dodatkowo wszystkie składniki dokładnie się łączą.wyrabiając ręcznie sprawdzamy również konsystencje ciasta wkładając w niego palec, jeśli wchodzi on w ciasto z trudem, należy dodać trochę mleka. Jeśli wchodzi zbyt łatwo dodajemy trochę mąki.Jeśli ciasto ugina się pod naciskiem palca to ma właściwą konsystencję. Powinno również ładnie odchodzić od ręki i od miski.Takie ciasto nakrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia.

Jak zachować świeżość ciasta drożdżowego?

Ciasto drożdżowe dłużej zachowa swoją świeżość i wilgotność, gdy dodamy do niego 2-3 łyżki.  twarogu. Można wtedy zmniejszyć ilość tłuszczu.

Dobre ciasto na pierogi:

Ciasto na pierogi powinno być elastyczne. Należy przygotować je z ciepłej wody, mąki i jajek. Bardzo dobrze jest zaparzyć ciasto szklanką gorącego mleka. Dodatkowo dodajemy olej 2 łyżki na 25 dag mąki. dobrze wyrabiamy.













Brak komentarzy: